Dashboard Statistiek Wet Inburgering (SWI)

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft met aanvullend statistisch onderzoek voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in kaart gebracht hoe het inburgeringsplichtigen vergaat die onder de Wet inburgering 2021 vallen. Dit is gedaan op terreinen als de inburgeringsplicht, het inburgeringstraject, arbeidsparticipatie, sociale zekerheid, onderwijs en uitkeringen.

In dit dashboard vindt u gegevens over de personen die in 2022 inburgeringsplichtig zijn geworden onder de Wet inburgering 2021. De gegevens over deze inburgeringsplichtigen hebben betrekking op de periode tot en met december 2022. Voor meer toelichting wordt u verwezen naar de toelichting op de verschillende thematische pagina's of naar de algemene toelichting.

Het CBS zal dit onderzoek in ieder geval tot en met verslagjaar 2024 jaarlijks actualiseren. Tegelijkertijd met dit dashboard heeft het CBS ook een jaarrapportage gepubliceerd. In het najaar van 2024 zal het dashboard en jaarrapport over 2023 worden gepubliceerd en medio 2025 de publicaties over het jaar 2024. De uitkomsten in deze rapportage zijn gebaseerd op voorlopige cijfers over 2022. Bij de publicatie van de SWI 2023 zullen de cijfers over 2022 definitief gemaakt zijn. De reden hiervoor is dat in deze jaarrapportage personen die in 2022 inburgeringsplichtig zijn geworden, worden gevolgd tot eind 2022. In de publicatie van 2023 worden deze personen gevolgd tot eind 2023, waardoor uitkomsten in deze rapportage over het cohort 2022 kunnen wijzigen.

Demografische samenstelling

Meer informatie

Op deze pagina staan figuren die verschillende demografische kenmerken van inburgeringsplichtigen in kaart brengen: de samenstelling van de doelgroep, nationaliteit, leeftijd, geslacht en plaats in het huishouden. Onder het kopje 'Meer informatie' rechtsboven op het tabblad staat een toelichting op het gebruik van het dashboard en een uitleg over de opbouw van de figuren.

Onderwijs in het buitenland

Meer informatie

Deze pagina bestaat uit twee delen over gevolgd onderwijs in het buitenland. Het eerste deel toont het ingeschatte opleidingsniveau van asielmigranten door COA. Dit deel is uitgesplitst in een linkerfiguur dat aangeeft voor welk deel van de asielmigranten een opleidingsniveau is geschat en een rechterfiguur dat het ingeschatte opleidingsniveau naar leeftijd weergeeft. Het tweede deel geeft de diploma- en opleidingswaarderingen afgegeven door Nuffic/SBB weer. Ook dit deel is opgesplitst in een linkerfiguur dat aangeeft welk deel van de populatie een waardering heeft aangevraagd en een rechterfiguur dat de waardering uitsplitst naar niveau. Onder het kopje 'Meer informatie' rechtsboven op het tabblad staat een toelichting op het gebruik van het dashboard en een uitleg over de opbouw van de figuren.

Opleidingsniveau van migranten (inschatting COA)

Diploma- en opleidingswaarderingen (Nuffic/SSB)

Voorinburgering

Meer informatie

Op deze pagina wordt in kaart gebracht welk deel van de inburgeringsplichtige asielmigranten in een opvanglocatie van COA heeft ingestemd met de mogelijkheid tot Voorinburgering. Daarnaast wordt het aantal asielmigranten dat na instemming daadwerkelijk deelneemt aan taallesactiviteiten binnen de Voorinburgering en het aantal asielmigranten dat deze taallesactiviteiten ook heeft afgerond, weergegeven. Voor meer informatie over de inhoud van het figuur, zie 'Meer informatie' rechtsboven op de pagina.

Onderwijs in Nederland

Meer informatie

Op deze pagina staan twee figuren over gevolgd onderwijs in Nederland voor het moment van de vaststelling van de inburgeringsplicht. De linkerfiguur geeft aan welk deel van de inburgeringsplichtigen voor de start van de inburgeringsplicht onderwijs heeft gevolgd in Nederland en de rechterfiguur geeft het gevolgde onderwijsniveau naar leeftijd weer. Onder het kopje 'Meer informatie' rechtsboven op het tabblad staat een toelichting op het gebruik van het dashboard en een uitleg over de opbouw van de figuren.

Regionale verdeling

Meer informatie

Deze pagina geeft de regionale spreiding van inburgeringsplichtigen weer eind 2022, die op dat moment in de gemeente gevestigd waren en niet meer in een opvanglocatie van COA verbleven. Onder het kopje 'Meer informatie' rechtsboven op het tabblad staat een toelichting op het gebruik van het dashboard en een uitleg over de opbouw van de figuren.

Opvang

Meer informatie

Deze pagina toont drie figuren met betrekking tot de huisvesting van inburgeringsplichtige asielmigranten. In de eerste figuur wordt in kaart gebracht waar inburgeringsplichtige asielmigranten gehuisvest zijn vanaf 3 maanden voor de kennisgeving inburgeringsplicht door DUO. Na vaststelling van de inburgeringsplicht koppelt COA asielmigranten die in een opvanglocatie verblijven aan gemeenten die hen begeleiden bij de inburgering. In de tweede figuur is de afstand tussen de opvanglocatie en de gekoppelde gemeente opgenomen. De derde figuur laat het aantal verhuizingen van asielmigranten tussen opvanglocaties zien, voordat zij zich vestigen in de gemeente. Voor meer informatie over de inhoud van deze figuren, zie 'Meer informatie' rechtsboven op de pagina. Voor een voorbeeld hoe deze figuren te lezen, klik op de 'i' rechtsboven het figuur.

Werk, uitkeringen en re-integratievoorzieningen

Meer informatie

Op deze pagina staan figuren die laten zien in welke mate inburgeraars, nadat zij inburgeringsplichtig zijn geworden en in een gemeente gevestigd zijn, werken, een uitkering ontvangen en/of gebruik maken van re-integratievoorzieningen. Voor asielmigranten met een COA-opvangovereenkomst in 2022 is tevens gekeken of zij tijdens de opvangovereenkomst hebben gewerkt in 2022. Onder het kopje 'Meer informatie' rechtsboven op de pagina staat een toelichting op het gebruik van het dashboard en een uitleg over de opbouw van de figuren.

Arbeidsparticipatie in 2022 van personen tijdens de opvangovereenkomst met COA

Arbeidsparticipatie en uitkering in 2022 van inburgeraars na huisvesting in een gemeente

Re-integratievoorzieningen in 2022 van inburgeraars na huisvesting in een gemeente

Inburgeringstrajecten in gemeenten

Meer informatie

Deze pagina toont twee figuren over de snelle start van het inburgeringstraject. De twee figuren tonen het aantal maanden doorlooptijd van de inburgeringsonderdelen start brede intake en Persoonlijk plan Inburgering en Participatie (PIP). In het eerste figuur wordt het aantal maanden vanaf de kennisgeving inburgeringsplicht door DUO getoond. In het tweede figuur wordt het aantal maanden vanaf het moment van vestiging in de gemeente getoond. De steekproef wordt per maand kleiner. Een deel van de personen is in december 2022 inburgeringsplichtig geworden of gevestigd in een gemeente. Deze personen komen niet verder dan maand 1 in de figuur.

Voor meer informatie over de inhoud van deze figuren, zie 'Meer informatie' rechtsboven op de pagina. Voor een voorbeeld hoe deze figuren te lezen, klik op de 'i' rechtsboven de figuur.

Verdieping termijnen inburgeringstraject

Meer informatie

Deze pagina toont drie figuren over de vestigingsstatus van inburgeraars. In de drie figuren is vestiging in gemeente en de doorlooptijd tussen de start van de inburgeringsplicht en vestiging opgenomen. De figuren op dit tabblad zijn alleen beschikbaar voor asielmigranten, omdat voor gezins- en overige migranten geldt dat zij al gevestigd zijn in de gemeente bij de datum kennisgeving inburgeringsplicht.

Voor meer informatie over de inhoud van deze figuren, zie 'Meer informatie' rechtsboven op de pagina.

Termijn inburgeringsplicht en vestiging

Leerroute en leerbaarheidstoets

Meer informatie

Deze pagina toont twee figuren over de leerroute vastgesteld in de PIP en het advies van de leerbaarheidstoets. De eerste figuur geeft een totaal overzicht van de personen met een PIP en de daarin vastgelegde leerroute. De tweede figuur laat het advies van de leerbaarheidstoets per vastgestelde leerroute zien.

Voor meer informatie over de inhoud van deze figuren, zie 'Meer informatie' rechtsboven op de pagina.

Brede intake en PIP

Meer informatie

Deze pagina toont meerdere figuren over de start brede intake en vaststellen Persoonlijk plan Inburgering en Participatie (PIP) en is een verdieping van de snelle start. Op deze pagina wordt in de donutgrafieken weergegeven welk deel van de inburgeringsplichtigen een start brede intake hebben gehad en het PIP is vastgesteld. In de overige figuren wordt ingezoomd op drie verschillende termijnen:

  • De termijn tussen inburgeringsplicht en de start van de brede intake.
  • De termijn tussen de start brede intake en het vaststellen van de PIP.
  • De termijn tussen vestiging in de gemeente eind 2022 en het vaststellen van de PIP.

Personen met een start brede intake datum na het vaststellen van het PIP komen in beide donut figuren niet voor.

Voor meer informatie over de inhoud van deze figuren, zie 'Meer informatie' rechtsboven op de pagina.

Termijnen brede intake





Termijnen Persoonlijk plan Inburgering en Participatie (PIP)







Technische toelichting

De populatie van de Statistiek Wet inburgering bestaat uit alle personen die in 2022 inburgeringsplichtig zijn geworden onder de Wet inburgering 2021. Ook personen die, nadat ze inburgeringsplichtig zijn geworden, een vrijstelling of ontheffing van de inburgeringsplicht hebben gekregen, zijn meegenomen in dit onderzoek, omdat ze op enig moment inburgeringsplichtig waren onder de Wet inburgering 2021. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt naar asiel- en gezins- en overige migranten. Personen die als gezinshereniger of gezinsvormer bij een asielmigrant horen, zijn in het dashboard opgenomen onder de groep asielmigranten. In dit dashboard worden onder asielmigranten statushouders met de verblijfstitel asiel verstaan, waarvan DUO in 2022 de inburgeringsplicht heeft vastgesteld. Het dashboard is opgebouwd uit 4 onderdelen: een beschrijving van de populatie inburgeringsplichtigen, de opvang van asielmigranten in COA, de inburgering van asielmigranten en gezins- en overige migranten in de gemeente en het doelbereik van de Wet inburgering in termen van werk, uitkeringen en de inzet van re-integratievoorzieningen.

Samenstelling populatie

In het eerste deel wordt de samenstelling van de populatie beschreven. De populatie van dit onderzoek – inburgeringsplichtigen onder de Wet inburgering 2021 – wordt weergegeven naar doelgroep, nationaliteit, geslacht, leeftijd, plaats in het huishouden, onderwijs in Nederland en in het buitenland voor de vaststelling van de inburgeringsplicht en de regionale spreiding in Nederland. De doelgroep wordt onderscheiden in asielmigranten enerzijds en gezins- en overige migranten anderzijds. In dit onderzoek worden gezinsherenigers, ongeacht of gezinshereniging binnen 3 maanden is aangevraagd, en gezinsvormers bij asielmigranten ook tot de asielmigranten gerekend, omdat zij dezelfde rechten en plichten hebben als asielmigranten onder de Wet inburgering 2021.

Opvang in COA

Dit deel gaat over de opvang van asielmigranten in COA. Gezins- en overige migranten vestigen zich in Nederland direct bij de referent en hebben niet eerst een opvangovereenkomst met COA. In dit deel wordt ingegaan op de vestiging en Voorinburgering van asielmigranten. Bij vestiging wordt aandacht besteed aan de huisvesting van asielmigranten in COA, de afstand tussen de opvanglocatie en de gekoppelde gemeente en het aantal verhuizingen tussen opvanglocaties. Bij de Voorinburgering van asielmigranten wordt ingezoomd op de mate waarin asielmigranten aan Voorinburgering doen tijdens het verblijf in COA. Alleen asielmigranten die op enig moment in 2022 een opvangovereenkomst met COA hebben én in een opvanglocatie van COA verblijven, kunnen deelnemen aan Voorinburgering.

Inburgering in gemeenten

Deel drie gaat over de inburgering van asielmigranten en gezins- en overige migranten in de gemeenten. Zij worden bij hun inburgeringstraject begeleid door de gemeente waar zij zich vestigen. De gemeente voert onder meer de brede intake uit en stelt het persoonlijk plan inburgering en participatie (PIP) op met inburgeringsplichtigen. In dit deel van het dashboard wordt ingegaan op de termijn vanaf de start van de inburgeringsplicht en de vestiging in de gemeente tot de brede intake en de termijn tussen de brede intake en de PIP. In de PIP is de leerroute opgenomen, die de inburgeringsplichtige volgt. Om dit te bepalen wordt een leerbaarheidstoets bij de inburgeringsplichtige afgenomen. De verdeling over leerroutes, uitgesplitst naar het advies uit de leerbaarheidstoets is ook hierin opgenomen.

Doelbereik

In dit deel is voor asielmigranten tijdens hun verblijf in COA en in de gemeente opgenomen of zij een baan en/of een uitkering hebben gehad in 2022. Voor gezins- en overige migranten is dit ook opgenomen tijdens hun verblijf in de gemeente in 2022. Daarnaast is voor asielmigranten en gezins- en overige migranten weergegeven of zij gebruik maken van re-integratievoorzieningen vanaf het moment van vestiging in de gemeente. Dit onderdeel is nu nog vrij beknopt weergegeven. Zo is bijvoorbeeld wel weergegeven of inburgeringsplichten een baan hebben, maar zijn niet de baankenmerken als deeltijdfactor en sector opgenomen. In de update wordt hier meer informatie over opgenomen.

Bronnen

Algemene beschrijving
De Basisregistratie Personen (BRP) is de digitale bevolkingsregistratie van Nederland, en (sinds 2014) de opvolger van de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA). De BRP bevat gegevens over ingezetenen en niet-ingezetenen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van de gegevens over ingezetenen. Gegevens over niet-ingezetenen worden bijgehouden door het ministerie van BZK. Elke persoon die naar verwachting ten minste vier maanden rechtmatig in Nederland verblijft, moet ingeschreven worden als ingezetene. Wanneer iemand niet aan deze voorwaarden voldoet maar wel een relatie heeft met de Nederlandse overheid, wordt de persoon ingeschreven als niet-ingezetene. Te denken valt aan mensen die buiten Nederland wonen en hier werken, studeren, onroerend goed bezitten, vanuit Nederland een uitkering genieten, enzovoorts. Ook ingezetenen die naar verwachting ten minste acht maanden buiten Nederland verblijven, worden niet-ingezetene. In de BRP zijn van iedere ingeschrevene gegevens als burgerservicenummer (BSN), geboortedatum, geslacht, geboorteland en woonplaats geregistreerd, van ingezetenen bovendien gegevens over de ouders, partners en kinderen. Voor ingezetenen wordt een adres in Nederland geregistreerd, voor niet-ingezetenen een adres buiten Nederland. Voor meer informatie over de BRP wordt verwezen naar de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens http://www.rvig.nl/brp.

Leverancier
Gemeenten

Integraal of steekproef
Integraal

Periodiciteit
Gegevens worden doorlopend geactualiseerd.

Bijzonderheden
In dit onderzoek worden alleen de gegevens gebruikt van personen die als ingezetene in de BRP ingeschreven staan of ooit ingeschreven hebben gestaan.
Algemene beschrijving
De Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) is een geautomatiseerd persoonsregistratiesysteem van de gemeenten. Het doel van de GBA is het verkrijgen van informatie over de in Nederland woonachtige personen. De gegevens uit de GBA worden door de overheid gebruikt om bijvoorbeeld paspoorten te maken, maar ook bij het verstrekken van uitkeringen en bij het bepalen van de stemgerechtigden bij verkiezingen. De populatie van de GBA bestaat uit personen die in Nederland wonen of gewoond hebben. Het bestand bevat gegevens als geboortedatum, geslacht, geboorteland en woonplaats. De GBA is per 6 januari 2014 opgegaan in de Basisregistratie Personen (BRP)

Leverancier
Gemeenten

Integraal of steekproef
Integraal.

Periodiciteit
Gegevens worden doorlopend geactualiseerd.

Bijzonderheden
De bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn niet aangesloten op de GBA.
Algemene beschrijving
De Basisregistratie Onderwijs (BRON) heeft tot doel het verschaffen van gegevens over het gebruik van het onderwijs, om daarmee een goede verdeling van de bekostiging van het onderwijs te kunnen maken. De BRON bevat gegevens over alle inschrijvingen en diploma's in het primair basisonderwijs (po), voortgezet onderwijs (vo), het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) en ook het hoger onderwijs (ho). Zowel het regulier als het speciaal onderwijs is in de BRON opgenomen. Het bestand bevat voorlopig nog uitsluitend het onderwijs dat wordt bekostigd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het ministerie van Economische Zaken (EZ). De gegevens uit de BRON leveren informatie op over bijvoorbeeld het aantal leerlingen dat is ingeschreven in de verschillende onderwijssoorten, het niveau, de opleidingsrichting en voortijdig schoolverlaters.

Leverancier
Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Integraal of steekproef
Integraal

Periodiciteit
Jaarlijks

Bijzonderheden
NA
Algemene beschrijving
Vanuit het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zijn bestanden ontvangen over het verblijf van inburgeringsplichtige asielmigranten onder de Wet inburgering 2021. De bestanden bevatten gegevens over gevolgde taallessen, voorinburgering, spreekvaardigheidstoetsen en het ingeschatte opleidingsniveau van asielmigranten en over het soort opvang.

Leverancier
Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

Integraal of steekproef
Integraal

Periodiciteit
Jaarlijks

Bijzonderheden
NA
Algemene beschrijving
In het informatiesysteem inburgering (ISI) zijn gegevens opgenomen van alle inburgeringsplichtigen en overige deelnemers aan het inburgeringsexamen. In ISI wordt voor inburgeringsplichtigen onder andere bijgehouden wat de inburgeringstermijn is, de datum waarop de inburgeraar geslaagd is voor het examen, en het afsluiten van een lening bij DUO. Het ISI wordt beheerd door DUO. DUO heeft aan het CBS informatie verstrekt over alle inburgeringsplichtigen onder de Wet inburgering in 2022.

Leverancier
Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Integraal of steekproef
Integraal

Periodiciteit
Jaarlijks

Bijzonderheden
NA
Algemene beschrijving
Het CBS is per 1 januari 2012 overgestapt op gegevensverzameling via de Landelijke Voorziening Basisregistraties Adressen en Gebouwen (LV BAG). De BAG bevat gemeentelijke basisgegevens over alle gebouwen en adressen in Nederland. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de vulling van de BAG. Het Kadaster beheert de LV BAG en krijgt de gegevens aangeleverd door de gemeenten. Voor het bepalen van het eigendom is BAG+ (de met eigendom en WOZ verrijkte BAG) gebruikt. De eigendomsgegevens van het WOZ-register en het Kadaster worden gebruikt om de BAG-populatie (tot op verblijfsobjectniveau (vbo-niveau)) over een bepaalde periode te voorzien van eigendomskenmerken (huur/koop/onbekend). De WOZ-gegevens zijn afkomstig van de Belastingdienst. Het onderscheid huurwoning / eigen woning wordt bepaald op basis van een koppeling tussen BAG en het WOZ-register met een aanvulling uit het woningbestand van het Kadaster. De bestanden worden aan elkaar gekoppeld op basis van postcode, huisnummer en huisnummertoevoeging. De WOZ-registratie is voor één peilmoment per jaar (1 januari) beschikbaar.

Leverancier
Kadaster

Integraal of steekproef
Integraal

Periodiciteit
Jaarlijks

Bijzonderheden
NA
Algemene beschrijving
Nuffic en SBB verwerken aanvragen voor diplomawaarderingen. Met een diplomawaardering wordt de waarde van een buitenlands diploma in Nederland afgegeven. Voor dit onderzoek heeft Nuffic/SBB een bestand aangeleverd met afgegeven diplomawaarderingen vanaf 1 juli 2022.

Leverancier
Nuffic / SBB

Integraal of steekproef
Integraal

Periodiciteit
Jaarlijks

Bijzonderheden
NA
Algemene beschrijving
De Polisadministratie bevat gegevens over banen en is gebaseerd op data uit de loonaangiften van de Belastingdienst. De loonaangiften bevatten gegevens over inkomstenverhoudingen (uit de loonadministratie) van werkgevers en andere inhoudingsplichtigen. Het doel van de Polisadministratie is inzicht te krijgen in arbeidscontracten en loon van werknemers.

Leverancier
Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)

Integraal of steekproef
Integraal

Periodiciteit
Gegevens worden doorlopend geactualiseerd.

Bijzonderheden
NA
Algemene beschrijving
De registraties van inburgeringstrajecten bij de gemeenten geven een overzicht van de inburgeringsactiviteiten, zoals de brede intake, ontzorgen en het persoonlijk plan inburgering en participatie (PIP), die personen volgen en waarin zij begeleidt worden door gemeenten.

Leverancier
Gemeenten

Integraal of steekproef
Integraal

Periodiciteit
Jaarlijks

Bijzonderheden
NA
Algemene beschrijving
De registraties van uitkeringen en re-integratievoorzieningen bij de gemeenten bestaan uit uitkeringen en re-integratievoorzieningen van personen. Onder bijstandsuitkeringen vallen uitkeringen in het kader van de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en de Wet gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ). De re-integratievoorzieningen worden ingezet op grond van de Participatiewet.

Leverancier
Gemeenten

Integraal of steekproef
Integraal

Periodiciteit
Maandelijks

Bijzonderheden
NA
Algemene beschrijving
De registraties van uitkeringen bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) bestaan uit uitkeringen van personen. Het UWV registreert van de meeste uitkeringen zowel het recht als de betaling. In de registraties komen ook Nederlandse uitkeringen voor aan mensen die niet in Nederland wonen. Het UWV registreert werkloosheidsuitkeringen (WW), uitkeringen in het kader van de Ziektewet (ZW) en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (AO). Onder de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen vallen uitkeringen op grond van de volgende wetten: Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) en de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong).

Leverancier
Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)

Integraal of steekproef
Integraal

Periodiciteit
Maandelijks

Bijzonderheden
NA

Begrippen

In dit onderzoek: statushouder met verblijfstitel asiel en waarvan DUO de inburgeringsplicht heeft vastgesteld.
De B1-route heeft een taaleis welke ligt op taalniveau B1.Van inburgeraars wordt verder participatie verwacht. Zij kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan vrijwilligerswerk.
Een overeenkomst waarbij een persoon tegen een financiële vergoeding arbeid verricht voor een bedrijf of instelling. Dit kan als werknemer of als zelfstandige. Een persoon kan meerdere banen hebben. Bij werknemersbanen wordt een mondelinge of schriftelijke arbeidsovereenkomst afgesloten, waarin salaris en andere arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd.
De inburgering begint voor alle groepen inburgeraars (asielstatushouders, gezinsmigranten en overige migranten) met een brede intake door of onder regie van de gemeente. Tijdens de brede intake wordt een beeld gevormd van de startpositie en ontwikkelmogelijkheden van de inburgeraar op het gebied van inburgering en participatie. De gemeente brengt deze informatie in kaart om vervolgens, zoveel mogelijk in samenspraak met de inburgeraar, invulling te geven aan het inburgeringstraject.
Persoon verblijft in een opvanglocatie van COA en is opgenomen is de bewonersadministratie van het COA.
Beschrijving waarin de vergelijking van een buitenlands diploma met een Nederlands diploma opgenomen is.
De gemeente die inburgeringsplichtige nieuwkomers begeleidt bij hun inburgering.
Gezinsmigratie bestaat uit gezinshereniging en gezinsvorming. Onder gezinshereniging wordt de vestiging in Nederland verstaan van personen uit gezinnen die al voor de immigratie bestonden, waarbij één of meer gezinsleden bij gezinsleden gaan wonen die eerder naar Nederland zijn gekomen. Gezinsvorming betreft de vestiging in Nederland van personen die hier komen om te trouwen, een partnerschap af te sluiten, of te gaan samenwonen met een al in Nederland wonende partner, met wie betrokkene nooit eerder heeft samengewoond.
Het hoogst gevolgde onderwijs o.b.v. onderwijsregistraties tot en met de vaststelling inburgeringsplicht op basis van alle beschikbare onderwijsregistraties. Het geeft dus het hoogst gevolgde onderwijs over alle onderwijssoorten heen en over (beschikbare) onderwijsjaren heen t/m het betreffende verslagjaar.
Een persoon die van buiten de EU, de Europese Economische Ruimte, Turkije of Zwitserland langdurig in Nederland komt te wonen, is verplicht in te burgeren. Dat wil zeggen dat hij/zij de Nederlandse taal moet leren spreken en de Nederlandse samenleving moet leren kennen. Een persoon kan ontheven worden van de inburgeringsplicht als hij/zij door een psychische of lichamelijke beperking of door een verstandelijke handicap het inburgeringsexamen niet kan halen of als de gemeente of Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) vindt dat hij/zij het inburgeringsexamen niet kan halen.
Dit is de tijd (3 jaar) die iemand heeft om in te burgeren vanaf het moment dat het Persoonlijk plan inburgering en participatie (PIP) is vastgesteld.
Opleidingsniveau dat door COA wordt ingeschat op basis van een gesprek met de asielmigrant.
De leerbaarheidstoets geeft antwoord op de vraag of de leerroute op taalniveau B1, met mogelijkheid tot afschaling naar taalniveau A2, voor de inburgeraar haalbaar is.
In het Inburgeringsstelsel bestaan drie leerroutes, namelijk: de B1-route, de onderwijsroute en de zelfredzaamheidsroute (Z-route): • De B1-route heeft een taaleis welke ligt op taalniveau B1. Van inburgeraars wordt verder participatie verwacht. Zij kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan vrijwilligerswerk. • De onderwijsroute is met name bedoeld voor jonge inburgeraars. Zij volgen een (voltijds) taalschakeltraject waarin zij niet alleen de Nederlandse taal leren op tenminste niveau B1, maar ook maatwerkvakken volgen en studievaardigheden opdoen. Zij worden daarmee voorbereid op uitstroom naar het mbo of naar het hoger onderwijs. • De zelfredzaamheidsroute (Z-route) is bedoeld voor de groep inburgeraars met een lage leerbaarheid die naar verwachting rond A1-niveau zal uitkomen. Ze volgen een intensief traject dat gericht is op het zelfstandig kunnen participeren in de maatschappij. In sommige gevallen wordt geen leerroute vastgesteld in het PIP. Bijvoorbeeld bij een ontheffing of vrijstelling van de inburgeringsplicht.
Het wettelijk onderdaan zijn van een bepaalde staat (staatsburgerschap). Nationaliteit wordt afgeleid van geboorteland, land van herkomst of de oude nationaliteit indien de nationaliteit onbekend of inmiddels Nederlands is.
Laag-Dit omvat onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1). Middelbaar-Dit omvat de bovenbouw van havo/vwo, de basisberoepsopleiding (mbo-2), de vakopleiding (mbo-3) en de middenkader- en specialistenopleidingen (mbo-4). Hoog-Dit omvat onderwijs op het niveau van hbo of wo.
De onderwijsroute is met name bedoeld voor jonge inburgeraars. Zij volgen een (voltijds) taalschakeltraject waarin zij niet alleen de Nederlandse taal leren op tenminste niveau B1, maar ook maatwerkvakken volgen en studievaardigheden opdoen. Zij worden daarmee voorbereid op uitstroom naar het mbo of naar het hoger onderwijs.
Statushouders met een ontheffing van de inburgeringsplicht. Redenen voor een ontheffing zijn bijvoorbeeld ernstige lichamelijke of geestelijke problemen. Met een ontheffing heeft een statushouder voldaan aan zijn of haar inburgeringsplicht.
Beschrijving waarin de vergelijking van een buitenlandse opleiding met een Nederlandse opleiding opgenomen is.
Geestelijk bedienaren en vreemdelingen met een niet-tijdelijk humanitaire verblijfsstatus.
Op basis van de brede intake stelt de gemeente in overleg met de inburgeraar een persoonlijk plan inburgering en participatie (PIP) op. Het opstellen van dit plan is maatwerk en is een vertaling van de uitkomsten van de brede intake naar persoonlijke doelen van de inburgeraar. In het PIP wordt onder andere vastgelegd welke leerroute de inburgeraar gaat volgen om aan de inburgeringsplicht te kunnen voldoen. Het PIP heeft de vorm van een beschikking en is dus een officieel besluit van de gemeente.
Plaats die een persoon in een huishouden inneemt ten opzichte van de referentiepersoon op het moment van vestiging in de gemeente. 'Overig lid gezin' betreft alle overige familierelaties, zoals broer en zus zonder ouders, neven of grootouder en kleinkind. De referentiepersoon wordt niet als aparte positie onderscheiden maar neemt een van de andere posities in, behalve die van thuiswonend kind of lid van een institutioneel huishouden.
Activiteit die (door een gemeente) wordt ingezet en die erop gericht is de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen op grond van de Participatiewet.
Bij het volgen van een inburgeringscursus leren statushouders Nederlands begrijpen, spreken en schrijven op tenminste taalniveau A2. Met dit taalniveau kunnen mensen zich in het dagelijkse leven redden. Statushouders kunnen ook op een hoger taalniveau inburgeren, wanneer zij bijvoorbeeld na hun inburgering willen studeren of werken. Niveau B1 is voor mensen die willen werken of studeren op mbo 3-niveau of mbo 4-niveau. Niveau B2 is voor mensen die willen werken of studeren op hbo- of universitair niveau.
Onder uitkering worden zowel bijstands-, werkloosheids- als arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstaan. De twee laatstgenoemde komen echter nog nauwelijks voor onder statushouders. Gegeven over arbeidsongeschiktheidsuitkeringen in juli 2021 waren nog niet beschikbaar.
Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). Dit onderwijs wordt gegeven aan de regionale onderwijscentra (ROC). Meestal gaat het hier om tweede kans onderwijs om een diploma te halen overeenkomstig het voortgezet onderwijs. Voor personen van 18 jaar en ouder wordt dit onderwijs bekostigd via de gemeenten door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Sinds 2006/'07 kunnen ook leerlingen ingeschreven aan een school voor voortgezet onderwijs een vavo opleiding volgen via een ROC. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekostigt deze opleidingen via de scholen voor voortgezet onderwijs. 
Dit is afgeleid o.b.v. BRP-gegevens (zelfstandig woonachtig in een gemeente, vertrokken of tijdelijk geen adres en overleden) en COA-gegevens (woonachtig in een COA-opvanglocatie ).
In het programma Voorinburgering dat statushouders in het asielzoekerscentrum kunnen volgen, krijgen zij alvast praktische informatie over zelfstandig wonen en leven in Nederland. Het bestaat onder meer uit lessen Nederlands als tweede taal.
Totaal aantal leerlingen in algemene leerjaren, voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo), hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo), voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) inclusief leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en praktijkonderwijs.
Statushouders die het inburgeringsexamen niet hoeven te behalen om te voldoen aan hun inburgeringsplicht. Een reden voor een vrijstelling is bijvoorbeeld het bereiken van de wettelijke AOW-leeftijd.
De nieuwe Wet inburgering is in werking getreden op 1 januari 2022 en geldt voor iedereen die vanaf 1 januari inburgeringsplichtig is geworden. Het doel van de wet is dat inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk meedoen in Nederland. En dat ze daarnaast zo snel mogelijk werk vinden.
De zelfredzaamheidsroute (Z-route) is bedoeld voor de groep inburgeraars met een lage leerbaarheid die naar verwachting rond A1-niveau zal uitkomen. Ze volgen een intensief traject dat gericht is op het zelfstandig kunnen participeren in de maatschappij.

Afkortingen

ABR - Algemeen Bedrijven Register

CBS - Centraal Bureau voor de Statistiek

AO - Wet arbeidsongeschiktheid

AOW - Algemene Ouderdomswet

AZC - Asielzoekerscentrum

BRON - Basisregistratie Onderwijs

BRP - Basisregistratie Personen

BSN - Burgerservicenummer

BZK - (ministerie van) Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties

CBS - Centraal Bureau voor de Statistiek

COA - Centraal Orgaan opvang Asielzoekers

DUO - Dienst Uitvoering Onderwijs

EZK - (ministerie van) Economische Zaken en Klimaat

GBA - Gemeentelijke Basisadministratie

ho - hoger onderwijs

IOAW - Wet inkomensvoorziening oudere gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers

IOAZ - Wet gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen

ISI - Informatiesysteem Inburgering

KNM - Kennis van de Nederlandse Maatschappij

LV BAG - Landelijke Voorziening Basisregistratie Adressen en Gebouwen

MAP - Module Arbeidsmarkt en Participatie

mbo - middelbaar beroepsonderwijs

NT2 - Nederlandse als tweede taal

OCW - (ministerie van) Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

O-route - Onderwijsroute

PIP - Plan Inburgering en Participatie

po - primair onderwijs

PVT - Participatieverklaringstraject

SBB - Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven

SSB - Stelsel van Sociaal Statistische Bestanden

SWI - Statistiek Wet inburgering

SZW - (ministerie van) Sociale Zaken en Werkgelegenheid

UWV - Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen

vavo - voortgezet algemeen volwassenenonderwijs

vo - voortgezet onderwijs

Wajong - Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten

WAO - Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering

WAZ - Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ)

WIA - Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen

wo - wetenschappelijk onderwijs

WOZ - Waardering Onroerende Zaken

WW - Werkloosheidswet

WWB - Wet Werk en Bijstand

Z-route - Zelfredzaamheidsroute

ZW - Ziektewet