Bronnen

Algemene beschrijving
De Basisregistratie Personen (BRP) is de digitale bevolkingsregistratie van Nederland, en (sinds 2014) de opvolger van de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA). De BRP bevat gegevens over ingezetenen en niet-ingezetenen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van de gegevens over ingezetenen. Gegevens over niet-ingezetenen worden bijgehouden door het ministerie van BZK. Elke persoon die naar verwachting ten minste vier maanden rechtmatig in Nederland verblijft, moet ingeschreven worden als ingezetene. Wanneer iemand niet aan deze voorwaarden voldoet maar wel een relatie heeft met de Nederlandse overheid, wordt de persoon ingeschreven als niet-ingezetene. Te denken valt aan mensen die buiten Nederland wonen en hier werken, studeren, onroerend goed bezitten, vanuit Nederland een uitkering genieten, enzovoorts. Ook ingezetenen die naar verwachting ten minste acht maanden buiten Nederland verblijven, worden niet-ingezetene. In de BRP zijn van iedere ingeschrevene gegevens als burgerservicenummer (BSN), geboortedatum, geslacht, geboorteland en woonplaats geregistreerd, van ingezetenen bovendien gegevens over de ouders, partners en kinderen. Voor ingezetenen wordt een adres in Nederland geregistreerd, voor niet-ingezetenen een adres buiten Nederland. Voor meer informatie over de BRP wordt verwezen naar de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens http://www.rvig.nl/brp.

Leverancier
Gemeenten.

Integraal of steekproef
Integraal.

Periodiciteit
Gegevens worden doorlopend geactualiseerd.

Bijzonderheden
In dit onderzoek worden alleen de gegevens gebruikt van personen die als ingezetene in de BRP ingeschreven staan.
Algemene beschrijving
De Polisadministratie bevat gegevens over banen en is gebaseerd op data uit de loonaangiften van de Belastingdienst. De loonaangiften bevatten gegevens over inkomstenverhoudingen (uit de loonadministratie) van werkgevers en andere inhoudingsplichtigen. Het doel van de Polisadministratie is inzicht te krijgen in arbeidscontracten en loon van werknemers.

Leverancier
De Belastingdienst ontvangt de loonaangifte en UWV maakt daar de Polisadministratie van.

Integraal of steekproef
Integraal.

Periodiciteit
De Polisadministratie komt maandelijks beschikbaar.

Bijzonderheden
-
Algemene beschrijving
Het Register Onderwijsdeelnemers (ROD), voorheen Basisregister Onderwijs (BRON), heeft tot doel het verschaffen van gegevens over het gebruik van het onderwijs, om daarmee een goede verdeling van de bekostiging van het onderwijs te kunnen maken. ROD bevat gegevens over alle inschrijvingen en diploma's in het primair basisonderwijs (po), voortgezet onderwijs (vo), het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), volwasseneneducatie (ve) en - vanaf schooljaar 2014/'15 - ook het hoger onderwijs (ho). Zowel het regulier als het speciaal onderwijs zijn in het ROD opgenomen. Het bestand bevat voorlopig nog uitsluitend het onderwijs dat wordt bekostigd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en tot 1 januari 2019 ook het ministerie van Economische Zaken (EZ). De gegevens uit ROD leveren informatie op over bijvoorbeeld het aantal leerlingen dat is ingeschreven in de verschillende onderwijssoorten, het niveau, de opleidingsrichting en voortijdig schoolverlaters.

Leverancier
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) beheert ROD. Iedere school heeft een eigen leerlingenadministratiesysteem (LAS), waarin alle leerlinggegevens nauwkeurig worden bijgehouden. Deze gegevens worden vervolgens in ROD gezet.

Integraal of steekproef
Integraal.

Periodiciteit
Het bestand komt jaarlijks (per studiejaar) beschikbaar.

Bijzonderheden
-
Algemene beschrijving
De registraties van uitkeringen bij de gemeenten bestaan uit uitkeringen van personen. De gemeenten registreren bijstandsuitkeringen. Hieronder vallen uitkeringen in het kader van de Wet werk en bijstand/Participatiewet (WWB/PW), de Wet inkomensvoorziening oudere gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en de Wet gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ).

Leverancier
Gemeenten.

Integraal of steekproef
Integraal.

Periodiciteit
De gegevens komen maandelijks beschikbaar.

Bijzonderheden
-
Algemene beschrijving
De registraties van uitkeringen bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) bestaan uit uitkeringen van personen. Het UWV registreert van de meeste uitkeringen zowel het recht als de betaling. In de registraties komen ook Nederlandse uitkeringen voor aan mensen die niet in Nederland wonen. Het UWV registreert werkloosheidsuitkeringen (WW), uitkeringen in het kader van de Ziektewet (ZW) en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (AO). Onder de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen vallen uitkeringen op grond van de volgende wetten: Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) en de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong).

Leverancier
UWV.

Integraal of steekproef
Integraal.

Periodiciteit
De gegevens komen maandelijks beschikbaar.

Bijzonderheden
-

Begrippen

De groep personen waarvan de arbeidsmarktkenmerken worden gegeven. Dit zijn personen die bij verlaten van het vso of pro zijn uitgestroomd uit het onderwijs, die op peilmoment (of eerder) niet zijn teruggestroomd in het onderwijs én die op peilmoment als ingezetene zijn ingeschreven in de BRP.
Regio waarin gemeenten en UWV samenwerken in de dienstverlening aan werkgevers en werkzoekenden. Aanleiding voor de indeling in arbeidsmarktregio's in 2012 was de wet SUWI (Structuur Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen). Hierin is onder meer vastgelegd dat er één aanspreekpunt komt voor werkgevers in een arbeidsmarktregio, er één registratiesysteem is van vacatures en werkzoekenden, en dat er per regio een arbeidsmarktagenda en samenwerkingsafspraken zullen worden gemaakt. Iedere arbeidsmarktregio bestaat uit verschillende gemeenten; er zijn 35 arbeidsmarktregio's in Nederland.

In 2019 zijn de gemeenten West Betuwe en Vijfheerenlanden niet toe te wijzen aan een bepaalde arbeidsmarktregio. In 2020 is de gemeente Vijfheerenlanden wederom niet toe te wijzen aan een bepaalde arbeidsmarktregio. Hierdoor ontbreekt een klein gedeelte van de kaart wanneer de data wordt uitgesplitst voor deze jaren.
Uitkering die wordt verstrekt op grond van de Participatiewet (tot 1 januari 2015 Wet werk en bijstand (WWB)). Uitkeringen op grond van de IOAW, IOAZ, WWIK en Bbz worden niet tot de bijstandsuitkeringen gerekend, maar tot de 'overige uitkeringen'.
Een kwart van de personen in de groep verdient per uur meer dan dit bedrag. Samen met het eerste kwartiel geeft dit een beeld van de spreiding van de uurlonen in de betreffende groep.
Persoon die een bepaalde onderwijssoort verlaat (of heeft verlaten) en op hetzelfde moment doorstroomt (of is doorgestroomd) naar een andere onderwijssoort.
Een kwart van de personen in de groep verdient per uur minder dan dit bedrag. Samen met het derde kwartiel geeft dit een beeld van de spreiding van de uurlonen in de betreffende groep.
Kenmerk dat weergeeft in welk land iemand geboren is of waar diens ouders geboren zijn. Deze landen kunnen vervolgens in drie groepen worden ingedeeld: Nederland, Europa en buiten Europa. De herkomst van personen die in het buitenland zijn geboren wordt bepaald door hun eigen geboorteland. Bij personen die in Nederland geboren zijn, wordt de herkomst bepaald door het geboorteland van de ouders. Wanneer beide ouders in het buitenland zijn geboren, is het geboorteland van de moeder leidend in het bepalen van de herkomst. De geboortegegevens van de moeder zijn vaker bekend dan die van de vader. Wanneer de moeder in Nederland is geboren of het geboorteland van de moeder onbekend is, dan wordt het geboorteland van de vader gebruikt.
Het 'middelste' uurloon van de betreffende groep; de helft van de personen verdient per uur minder dan dit bedrag, de andere helft verdient per uur meer dan dit bedrag. Dit is iets anders dan het gemiddelde uurloon.
Hiertoe worden gerekend:
  • uitkeringen Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW);
  • uitkeringen Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ);
  • uitkeringen Wet werk en inkomen kunstenaars (WWIK);
  • uitkeringen Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz);
  • uitkeringen Wet arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen jonggehandicapten (Wajong);
  • oorlogs- en verzetspensioenen;
  • overige uitkeringen niet nader te bepalen.
Praktisch onderwijs, aansluitend op het basisonderwijs, dat bestemd is voor leerlingen die niet in staat worden geacht om een diploma te behalen in het vmbo. Het praktijkonderwijs beoogt de leerlingen op te leiden voor zeer eenvoudig werk op de arbeidsmarkt. Stages vormen een essentieel onderdeel van deze onderwijsvorm. Leerlingen die het praktijkonderwijs succesvol verlaten, krijgen een schooldiploma.
Regio waarin gemeenten en scholen samenwerken om te voorkomen dat leerlingen zonder startkwalificatie van school gaan. RMC staat voor Regionaal Meld- en Coördinatiepunt. Elke RMC-regio heeft een contactgemeente die de aanpak en registratie van voortijdig schoolverlaters coördineert en die zorg draagt voor mogelijkheden van doorverwijzing en herplaatsing in het onderwijs. Iedere RMC-regio bestaat uit verschillende gemeenten. In 2020 is RMC-regio 14 Arnhem/Nijmegen opgesplitst in twee regio’s, namelijk Rijk van Nijmegen en Arnhem. Sindsdien bestaat Nederland uit 40 RMC-regio's.
Uitkering die in het kader van de sociale zekerheid wordt verstrekt door het UWV of de gemeente. Hieronder vallen: werkloosheidsuitkeringen, ziekte- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, bijstandsuitkeringen en overige uitkeringen (waaronder Wajong). Hieronder vallen ook aanvullende uitkeringen werkloosheid betaald door de werkgever aan de ex-werknemer.
Persoon die het onderwijs verlaat. Dat wil zeggen: persoon die op 1 oktober van een bepaald schooljaar ingeschreven was in het onderwijs en op 1 oktober van het daarop volgende jaar niet meer.
Profiel dat een leerling volgt binnen het vso. In de Wet kwaliteit (v)so zijn 3 uitstroomprofielen gedefinieerd, die leerlingen voorbereiden op doorstroming naar:
  • vervolgonderwijs: gericht op het behalen van een regulier diploma;
  • arbeidsmarkt: gericht op een overstap naar de arbeidsmarkt, indien mogelijk met een duurzaam arbeidscontract;
  • dagbesteding: gericht op zo zelfstandig mogelijk functioneren in vormen van dagactiviteiten.
Het bruto loon per verloond uur in de maand oktober. Het betreft per persoon een gewogen gemiddelde over alle banen van die persoon in de maand. Dit is berekend door het totale bruto loon (exclusief bijzondere beloning en overwerkloon, maar inclusief de fiscale waarde van niet in geld uitgekeerde belaste vergoedingen) in de maand oktober te delen door de totale verloonde uren (exclusief overwerkuren en verlofuren in verband met vakantie, ADV en algemeen erkende feestdagen) in de maand oktober.
Persoon die de betreffende onderwijssoort verlaat (of heeft verlaten). Dat wil zeggen: persoon die op 1 oktober van een schooljaar ingeschreven was in de betreffende onderwijssoort en op 1 oktober van het daarop volgende schooljaar niet meer.
Onderwijs aan kinderen van 12 jaar en ouder die vanwege beperkingen of stoornissen extra zorg op school nodig hebben. Binnen het vso wordt onderscheid gemaakt naar clusters, waarbij elk cluster zich richt op kinderen met een bepaalde problematiek:
  • cluster 1 - leerlingen met een visuele beperking;
  • cluster 2 - leerlingen met een auditieve of communicatieve beperking;
  • overige clusters (voorheen 3 en 4) - leerlingen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking en leerlingen met een ernstige ontwikkelingsstoornis.
Binnen het vso kunnen meerdere niveaus worden gevolgd, zoals vmbo maar ook havo. Het is mogelijk op het vso hiervoor een certificaat of diploma te halen. Vanaf 2013 volgen leerlingen in het vso een van de drie uitstroomprofielen (zie betreffende begrip).
Uitkering die is verstrekt op grond van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wet Wajong). Deze wet biedt een inkomen, of aanvulling daarop, voor mensen die vanwege langdurige ziekte of een handicap niet (of niet volledig) kunnen werken. De Wajong geldt voor mensen van 18 jaar of ouder. Voor personen die op of na 1 januari 2015 een Wajong hebben aangevraagd geldt de Wajong 2015. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een uitkering zijn in de Wajong 2015 strenger. Hierdoor komen vanaf 1 januari 2015 veel minder personen in aanmerking voor een Wajong-uitkering. Wajong-uitkeringen worden gerekend tot de hoofdgroep 'overige uitkeringen'.
Werk als werknemer en/of zelfstandige.
Een van de volgende uitkeringen:
  • uitkering Werkloosheidswet (WW);
  • wachtgelduitkering overheid;
  • uitkering Toeslagenwet (TW) in combinatie met WW-uitkering;
  • aanvullende uitkering werkloosheid betaald door de werkgever aan de ex-werknemer.
Een persoon die in een arbeidsovereenkomst afspraken met een economische eenheid maakt om arbeid te verrichten waartegenover een financiële beloning staat. Stagiairs, WSW’ers, uitzend- en oproepkrachten worden gerekend tot de werknemers. Directeur-grootaandeelhouders (dga's) en overige actieven (inkomsten uit overige arbeid) worden niet gerekend tot de werknemers maar tot de zelfstandigen.
Een persoon die arbeid verricht voor eigen rekening of risico in een eigen bedrijf of praktijk (zelfstandig ondernemer), of als directeur-grootaandeelhouder (dga), of in het bedrijf of de praktijk van een gezinslid (meewerkend gezinslid), of als overige actieve/zelfstandige (bijvoorbeeld in een zelfstandig uitgeoefend beroep).
Uitkering die wordt verstrekt op grond van een van de volgende wetten:
  • Ziektewet (ZW);
  • Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO);
  • Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ);
  • Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) (waaronder IVA en WGA);
  • Toeslagenwet (TW) in combinatie met arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Een Wajong-uitkering wordt niet gerekend tot de ziekte- of arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, maar tot de 'overige uitkeringen'.

Afkortingen

AMR - Arbeidsmarktregio

BRON - Basisregister onderwijs

BRP - Basisregistratie Personen (persoonsgegevens)

DUO - Dienst Uitvoering Onderwijs

OCW - (ministerie van) Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

pro - praktijkonderwijs

RMC - Regionaal Meld- en Coördinatiepunt

ROD - Register Onderwijsdeelnemers

vso - voortgezet speciaal onderwijs

Wajong - Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten