Barometer Culturele Diversiteit
Op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het CBS in het kader van de Barometer Culturele Diversiteit een dashboard gemaakt met cijfers over culturele diversiteit op de arbeidsmarkt. Dit wordt gedaan door te kijken naar de migratieachtergrond of het herkomstland. Dit geeft een beeld van de culturele diversiteit van de werkzame beroepsbevolking, werknemers, geregistreerde werkzoekenden en uitgestroomde gediplomeerde studenten in Nederland. De cijfers worden onder meer uitgesplitst naar regio, bedrijfstak of beroepsgroep.
Daarnaast kunnen organisaties (die via het CBS een eigen Barometer hebben laten uitvoeren of op een andere manier data hebben), hun eigen gegevens vergelijken met de gegevens in dit dashboard. Hiervoor kunt u op de pagina Herkomstindeling en eigen gegevens uw eigen gegevens invullen. De door u ingevulde gegevens worden niet opgeslagen. Standaard worden cijfers in de indeling naar herkomstland getoond. Desgewenst kunt u ook kiezen voor de voorheen gebruikelijke indeling naar migratieachtergrond.
Via de pagina's Contact en Privacy vindt u onze contactgegevens en meer informatie over privacy.Bronnen
Het Algemeen Bedrijven Register (ABR) vormt voor het CBS de ruggengraat van het statistisch proces voor economische statistieken. Het ABR is een systeem waarin identificerende gegevens en structuurgegevens over alle bedrijven en instellingen (inclusief zelfstandigen) zijn geregistreerd. Hieruit worden de statistische eenheden bedrijfseenheid, ondernemingengroep en lokale bedrijfseenheid afgeleid. Het ABR bevat informatie over de economische activiteit en het aantal werkzame personen. Daarnaast bevat het ABR ook informatie over bepaalde events. Een event geeft een gebeurtenis of wijziging weer binnen het ABR: bijvoorbeeld de oprichting, overname of opheffing van een bedrijf.
Leverancier
Kamer van Koophandel (KvK), Belastingdienst, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), De Nederlandsche Bank (DNB) en het CBS.
Integraal of steekproef
Integraal
Periodiciteit
Gegevens worden doorlopend geactualiseerd.
Bijzonderheden
-
De Basisregistratie Personen (BRP) is de digitale bevolkingsregistratie van Nederland, en (sinds 2014) de opvolger van de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA). De BRP bevat gegevens over ingezetenen en niet-ingezetenen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van de gegevens over ingezetenen. Gegevens over niet-ingezetenen worden bijgehouden door het ministerie van BZK. Elke persoon die naar verwachting ten minste vier maanden rechtmatig in Nederland verblijft, moet ingeschreven worden als ingezetene. Wanneer iemand niet aan deze voorwaarden voldoet maar wel een relatie heeft met de Nederlandse overheid, wordt de persoon ingeschreven als niet-ingezetene. Te denken valt aan mensen die buiten Nederland wonen en hier werken, studeren, onroerend goed bezitten, vanuit Nederland een uitkering genieten, enzovoorts. Ook ingezetenen die naar verwachting ten minste acht maanden buiten Nederland verblijven, worden niet-ingezetene. In de BRP zijn van iedere ingeschrevene gegevens als burgerservicenummer (BSN), geboortedatum, geslacht, geboorteland en woonplaats geregistreerd, van ingezetenen bovendien gegevens over de ouders, partners en kinderen. Voor ingezetenen wordt een adres in Nederland geregistreerd, voor niet-ingezetenen een adres buiten Nederland. Voor meer informatie over de BRP wordt verwezen naar de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.
Leverancier
Gemeenten
Integraal of steekproef
Integraal
Periodiciteit
Gegevens worden doorlopend geactualiseerd.
Bijzonderheden
-
De Basisregistratie Onderwijs (BRON) heeft tot doel het verschaffen van gegevens over het gebruik van het onderwijs, om daarmee een goede verdeling van de bekostiging van het onderwijs te kunnen maken. De BRON bevat gegevens over alle inschrijvingen en diploma’s in het primair basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs (hbo en wo) en volwasseneneducatie. Zowel het regulier als het speciaal onderwijs zijn in de BRON opgenomen. Het bestand bevat voorlopig nog uitsluitend het onderwijs dat wordt bekostigd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken. De gegevens uit de BRON leveren informatie op over bijvoorbeeld het aantal leerlingen dat is ingeschreven in de verschillende onderwijssoorten, het niveau, de opleidingsrichting en voortijdig schoolverlaters.
Leverancier
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) beheert de BRON. Iedere onderwijsinstelling heeft een eigen leerlingenadministratiesysteem, waarin alle leerlinggegevens nauwkeurig worden bijgehouden. Deze gegevens worden vervolgens in BRON gezet.
Integraal of steekproef
Integraal
Periodiciteit
Het bestand komt jaarlijks beschikbaar.
Bijzonderheden
-
De Enquête Beroepsbevolking is een doorlopende enquête onder personen van 15 jaar en ouder die in Nederland wonen, met uitzondering van personen in inrichtingen, instellingen en tehuizen (de institutionele bevolking). Het doel van deze enquête is zicht te krijgen op de relatie tussen mens en arbeidsmarkt. Hiertoe wordt onder meer informatie verzameld over de huidige en toekomstige positie op de arbeidsmarkt van personen en worden demografische kenmerken van personen en huishoudens vastgelegd. Gegevens worden vastgesteld op het moment van enquêteren.
Leverancier
CBS: Per huishouden worden maximaal acht personen van 15 jaar en ouder geïnterviewd.
Integraal of steekproef
Steekproef: De EBB is een enquête en een roterend panelonderzoek. Dit laatste houdt in dat respondenten steeds vijfmaal achter elkaar (eens per kwartaal) worden benaderd voor de enquête. Per jaar worden er ruim 70 duizend adressen benaderd. Circa 40 duizend huishoudens responderen volledig voor vijf enquêtes, wat circa 84 duizend volledig responderende personen oplevert. Een jaarbestand omvat daarmee vijfmaal deze groep, wat uitkomt op een totale omvang van de EBB van circa 420 duizend personen.
Periodiciteit
De EBB wordt sinds 1987 uitgevoerd. Het bestand komt jaarlijks beschikbaar. Op basis van hiervan kunnen maand-, kwartaal- en jaargegevens worden vastgesteld
Bijzonderheden
De EBB is gebaseerd op een steekproef. Om uitkomsten te berekenen die representatief zijn voor de doelpopulatie, moeten de resultaten worden opgehoogd. Hiervoor zijn in de EBB vaste ophooggewichten beschikbaar die ervoor zorgen dat de opgehoogde populatie van de steekproef overeenkomt met het gemiddelde aantal personen van 15 jaar en ouder in Nederland in een jaar exclusief de institutionele bevolking. Deze ophooggewichten corrigeren voor ongelijke trekkingskansen in de steekproef en voor een minder goede respons van bepaalde groepen. Zoals in ieder steekproefonderzoek hebben de opgehoogde aantallen een onnauwkeurigheidsmarge. Naarmate de aantallen kleiner zijn, gaan zij gepaard met hogere relatieve onnauwkeurigheidsmarges. Het design van de EBB is in 2010 en 2012 gewijzigd. De respondenten werden voorheen allemaal thuis bezocht door een interviewer van het CBS. Vanaf 2010 worden ze, indien het telefoonnummer (vaste lijn) bekend is, telefonisch benaderd. Als dat niet het geval is, worden ze thuis bezocht door een interviewer. Daarna worden ze nog viermaal telefonisch benaderd. Sinds 2012 is het ook mogelijk om de vragenlijst van de EBB via internet in te vullen. Voor meer informatie zie hier.
Het GWU-bestand bestaat uit werkzoekenden met WW-of AO-uitkering met arbeidsvermogen. Ook alle mensen met een bijstandsuitkering maken onderdeel uit van Geregistreerde Werkzoekenden UWV (GWU). Naast personen met een uitkering maken ook personen die geen uitkering van Uitvoeringsorganisatie Werknemersverzekeringen (UWV) ontvangen, maar toch gebruik maken van werk.nl onderdeel uit van het nieuwe aanbodcijfer. Voorwaarden bij de laatste groep is dat zij een actief CV op werk.nl hebben staan.
Leverancier
UWV.
Integraal of steekproef
Integraal
Periodiciteit
Maandelijks
Bijzonderheden
-
De Polisadministratie is gebaseerd op het totaal van alle Loonaangiften bij de Belastingdienst. De Polisadministratie is de directe of indirecte bron voor een reeks van statistieken. Op basis van deze bron wordt onder meer bepaald hoeveel werknemersbanen er zijn in Nederland, plus de daarbij behorende karakteristieken.
Leverancier
De Belastingdienst ontvangt de loonaangifte en UWV maakt daar de Polisadministratie van.
Integraal of steekproef
Integraal
Periodiciteit
Maandelijks
Bijzonderheden
Maandelijks wordt de tabel Werkgelegenheid; banen, lonen, SBI2008 gepubliceerd.
Het aantal banen van werknemers per woon-werkregio (over de weg) tussen de centra van de woongemeente en de werkgemeente in kaart brengen.
Leverancier
CBS: Statistiek Werkgelegenheid en Lonen en de statistiek Banen naar Regio.
Integraal of steekproef
Integraal
Periodiciteit
Jaarlijks
Bijzonderheden
De Statistiek Banen van werknemers naar woon- werkregio maakt gebruik van de Statistiek Banen naar Regio. De statistiek Banen naar Regio is gebaseerd op waarneming en beschrijft o.a. op geaggregeerd niveau het aantal banen per regio, met als diepste aggregatieniveau “gemeente”. De statistiek Banen van werknemers naar woon- en werkregio gaat hier weer op verder door met behulp van een algoritme per baan uit de polisadministratie de meest waarschijnlijke werklocatie te bepalen. Er is dus voor de werklocatie per baan geen sprake van een daadwerkelijke waarneming. Hiermee dient rekening te worden gehouden bij het gebruik van deze statistiek voor onderzoeken. Voor meer informatie over beide statistieken, zie: Banen naar regio en Banen van werknemers.
Begrippen
- arbeid verrichten die op zichzelf genomen legaal is, maar waarvan de beloning aan de registratie door fiscus of sociale zekerheidsautoriteiten wordt onttrokken ('zwarte arbeid');
- tijdelijk geen arbeid verrichten, maar wel doorbetaald krijgen (bijvoorbeeld bij ziekte of vorstverlet);
- tijdelijk onbetaald verlof hebben opgenomen.
- die betaald werk hebben (werkzame beroepsbevolking), of
- die geen betaald werk hebben, recent naar betaald werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn (werkloze beroepsbevolking).
Vanaf 2022 is de Barometer Culturele Diversiteit overgegaan op de indeling naar herkomstland Nederland/Europa/Buiten-Europa, ter vervanging van de voormalige indeling naar migratieachtergrond Nederlands/westers/niet-westers. Zie deze veelgestelde vraag voor meer informatie.
Vanaf 2022 is de Barometer Culturele Diversiteit overgegaan op de indeling naar herkomstland Nederland/Europa/Buiten-Europa, ter vervanging van de voormalige indeling naar migratieachtergrond Nederlands/westers/niet-westers. Zie deze veelgestelde vraag voor meer informatie.
- Laag: onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo (Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) of de assistentenopleidingen (mbo-1) (Middelbaar beroepsonderwijs-1);
- Middelbaar: onderwijs op het niveau van mbo-algemeen, de basisberoepsopleiding (mbo-2), de vakopleiding (mbo-3), de middenkader- en specialistenopleidingen (mbo-4) of havo/vwo (Hoger algemeen voortgezet onderwijs/Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs;
- Hoog: onderwijs op het niveau van hbo (Hoger beroepsonderwijs) of wo (Wetenschappelijk onderwijs).
Vanaf 2022 is de Barometer Culturele Diversiteit overgegaan op de indeling naar herkomstland Nederland/Europa/Buiten-Europa, ter vervanging van de voormalige indeling naar migratieachtergrond Nederlands/westers/niet-westers. Zie deze veelgestelde vraag voor meer informatie.
Vanaf 2022 is de Barometer Culturele Diversiteit overgegaan op de indeling naar herkomstland Nederland/Europa/Buiten-Europa, ter vervanging van de voormalige indeling naar migratieachtergrond Nederlands/westers/niet-westers. Zie deze veelgestelde vraag voor meer informatie.
Vanaf 2022 is de Barometer Culturele Diversiteit overgegaan op de indeling naar herkomstland Nederland/Europa/Buiten-Europa, ter vervanging van de voormalige indeling naar migratieachtergrond Nederlands/westers/niet-westers. Zie deze veelgestelde vraag voor meer informatie.
Contact
Voor vragen of feedback over dit dashboard, kunt u contact met ons opnemen door te mailen naar: barometer.culturele.diversiteit@cbs.nl.Privacy
Het CBS verzamelt gegevens van natuurlijke personen, bedrijven en instellingen. Dit is wettelijk vastgelegd in de CBS-wet en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Identificerende persoonskenmerken worden na ontvangst direct gepseudonimiseerd. Hierdoor kan het onderzoek alleen worden uitgevoerd op gegevens met een pseudosleutel. Bij publicatie zorgt het CBS er bovendien voor dat natuurlijke personen of bedrijven niet herkenbaar of herleidbaar zijn.
Ook hanteert het CBS diverse maatregelen tegen diefstal, verlies of misbruik van persoonsgegevens. Het CBS levert geen herkenbare gegevens aan derden, ook niet aan andere overheidsinstellingen. Wel kunnen sommige (wetenschappelijke) instellingen onder strenge voorwaarden toegang krijgen tot gegevens met pseudosleutel op persoons- of bedrijfsniveau. Dit noemen we microdata.
Voor meer informatie, zie onze website.
Deze privacyregels van het CBS gelden ook wanneer een organisatie deelneemt aan de Barometer Culturele Diversiteit, met als extra bescherming dat de personeelsgegevens die een organisatie aanlevert uitsluitend voor desbetreffende Barometer gebruikt worden. Dit is ook opgenomen in de leveringsovereenkomst die een organisatie met het CBS afsluit, wanneer deze eigen personeelsgegevens aanlevert. Daarbij worden de resultaten - met instemming van de betreffende organisatie - openbaar gepubliceerd.
Releasekalender
- Periode toegevoegd: Het vierde kwartaal van 2020 is toegevoegd aan de pagina.
- Beroepenfilter aangepast: De gebruiker kan een beroep kiezen door eerst een beroepsklasse te selecteren en vervolgens een beroep. Door deze wijziging is het gemakkelijker een beroep te vinden in de filterknoppen.
- Perioden toegevoegd: Op alle pagina's is een nieuwe periode toegevoegd. Via een filterknop kan de gebruiker de gewenste periode selecteren.
- Percentages toegevoegd: Op de werkzoekenden- en studentenpagina's kan de gebruiker naast aantallen ook percentages kiezen in de staafgrafiek en de tabel.
- Beroepenfilter aangepast: Op de pagina over werknemers naar beroep en regio en de pagina over werkzoekenden kan de gebruiker een beroep kiezen door eerst een beroepsklasse te selecteren en vervolgens een beroep. Door deze wijziging is het gemakkelijker een beroep te vinden in de filterknoppen.
- Studierichtingfilter aangepast: Op de Ho-studentenpagina is de filterknop studierichting uitgebreid, waardoor het mogelijk is om van algemeen naar specifiek een studierichting te selecteren.
- Studierichtingindeling aangepast: Op de Ho-studentenpagina is de studierichting ingedeeld volgens de International Standard Classification of Education (ISCED) 2013 indeling (2-, 3- en 4-digitniveau), aangevuld met de studierichting op 6-digitniveau volgens de Standaard Onderwijsindeling (SOI) 2021. Eerder werd de SOI 2016 gebruikt.
- Periode toegevoegd: Het tweede kwartaal van 2021 is toegevoegd aan de pagina. De dataset uit deze update is te downloaden op de werkzoekendenpagina.
- De voorlopige cijfers over 2020 zijn vervangen door definitieve cijfers. De dataset uit deze update is te downloaden op de werknemers - bedrijfstak - loonpagina.
- Periode toegevoegd: Het derde kwartaal van 2021 is toegevoegd aan de pagina. De dataset uit deze update is te downloaden op de werkzoekendenpagina.
- Periode toegevoegd: Het vierde kwartaal van 2021 is toegevoegd aan de pagina. De dataset uit deze update is te downloaden op de werkzoekendenpagina.
- Periode toegevoegd: Het eerste kwartaal van 2022 is toegevoegd aan de pagina. De dataset uit deze update is te downloaden op de werkzoekendenpagina.
- Periode toegevoegd: Het tweede kwartaal van 2022 is toegevoegd aan de pagina. De dataset uit deze update is te downloaden op de werkzoekendenpagina.
- Op alle pagina's is een nieuwe periode met cijfers in de indeling naar herkomstland toegevoegd.
- Op de pagina's over werknemers naar beroep en regio, werkzoekenden en studenten zijn cijfers in de indeling naar herkomstland toegevoegd voor perioden waarvoor eerder al cijfers in de indeling naar migratieachtergrond gepubliceerd waren.
- Periode toegevoegd: Het tweede kwartaal van 2023 is toegevoegd aan de pagina. De dataset uit deze update is te downloaden op de werkzoekendenpagina.
- Op de pagina van werkzoekenden is een periode toegevoegd: Het derde kwartaal van 2023 is toegevoegd aan de pagina.
- Op de pagina werknemers naar bedrijfstak en uurloon zijn de voorlopige cijfers van 2022 omgezet in definitieve cijfers. De datasets uit deze update zijn te downloaden op de betreffende pagina's.
- Op de pagina van werkzoekenden is een periode toegevoegd: Het vierde kwartaal van 2023 is toegevoegd aan de pagina.
- De pagina werkzame beroepsbevolking naar geslacht en leeftijd is nu opgesplitst in 2 aparte pagina's voor zowel geslacht als leeftijd.
- Er is een nieuwe pagina gemaakt, waarbij de werkzame beroepsbevolking naar opleidingsniveau en gemeente wordt weergegeven. Deze cijfers zijn alleen beschikbaar in de indeling naar herkomstland . De datasets uit deze update zijn te downloaden op de betreffende pagina's.
- Periode toegevoegd: Het tweede kwartaal van 2024 is toegevoegd aan de pagina. De dataset uit deze update is te downloaden op de werkzoekendenpagina.