Foto CBS

Dashboard Immigratie

Afgeleide migratiedoelen en migratiemotieven van immigranten

Deze pagina geeft een overzicht van de ontwikkelingen van het aantal immigranten per jaar en het afgeleide doel of motief waarmee immigranten naar Nederland komen.

In dit dashboard wordt steeds onderscheid gemaakt tussen immigranten met een nationaliteit van een land uit de Europese Unie of EFTA (Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland) en immigranten met een andere nationaliteit. Bij immigranten uit de EU/EFTA is het doel door het CBS bepaald op basis van activiteiten die de immigrant kort voor of na immigratie in Nederland ontplooit. Van de immigranten van buiten de EU/EFTA is het motief gebaseerd op het type verblijfsvergunning van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Het jaar van immigratie is het jaar waarin immigranten zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Uitsplitsing

Selecteer een uitsplitsing die je wilt vergelijken in de migratiejaren. Bij de uitsplitsing nationaliteit kun je onder de grafiek nationaliteiten selecteren. Bij de uitsplitsing doelen/motieven verschijnt hieronder een menu om doelen/motieven te selecteren. Waarna je boven de grafiek een nationaliteit kunt selecteren.

Let op dat je niet te veel opties aanklikt. Dat gaat ten koste van de leesbaarheid van de grafieken.

Filteren

Kies voor welke kenmerken (t.t.v. immgratie) van de populatie je de vergelijking wilt zien. Je kunt bijvoorbeeld selecteren enkel informatie over vrouwen te zien.
Loading...
Loading...

Sociaaleconomische categorie

Deze pagina geeft een overzicht van de belangrijkste inkomstenbron van immigranten in de verschillende jaren na hun komst in Nederland.

In dit dashboard wordt steeds onderscheid gemaakt tussen immigranten met een nationaliteit van de Europese Unie of EFTA (Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland) en immigranten met een andere nationaliteit. Bij immigranten uit de EU/EFTA is het doel door het CBS bepaald op basis van activiteiten die de immigrant kort voor of na immigratie in Nederland ontplooit. Van de immigranten van buiten de EU/EFTA is het motief gebaseerd op het type verblijfsvergunning van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Het jaar van immigratie is het jaar waarin immigranten zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Filteren

Kies voor welke migratiejaar, afgeleid migratiedoel/migratiemotief, geslacht en leeftijd (t.t.v. immigratie) je de verdeling van sociaaleconomische categorieën in de jaren na immigratie wilt zien. Dat kan met of zonder immigranten die vertrokken zijn.

Boven de grafieken kun je een nationaliteit selecteren die je wilt zien.

Loading...
Loading...

Vertrokken uit Nederland

Deze pagina geeft een overzicht van het aandeel immigranten dat in de loop der jaren vertrokken is uit Nederland.

In dit dashboard wordt steeds onderscheid gemaakt tussen immigranten met een nationaliteit van een land uit de Europese Unie of EFTA (Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland) en immigranten met een andere nationaliteit. Bij immigranten uit de EU/EFTA is het doel door het CBS bepaald op basis van activiteiten die de immigrant kort voor of na immigratie in Nederland ontplooit. Van de immigranten van buiten de EU/EFTA is het motief gebaseerd op het type verblijfsvergunning van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)

Het jaar van immigratie is het jaar waarin immigranten zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Ook de informatie of een persoon vertrokken is uit Nederland is gebaseerd op de BRP.

Filteren

Kies voor welke migratiejaar, afgeleid migratiedoel/migratiemotief, geslacht en leeftijd (t.t.v. immigratie) je het percentage vertrokken immigranten in de jaren na immigratie wilt zien.

Boven de grafieken kun je meerdere nationaliteiten selecteren die je in de grafiek wilt tonen. Let op dat je hierbij niet te veel opties aanklikt. Dat gaat ten koste van de leesbaarheid van de grafiek.

Loading...
Loading...

Downloads

Via onderstaande knop kan je een jaar van migratie kiezen waarvan je de brondata wil downloaden. Klik na het selecteren van een migratiejaar op download data. De data is ook op StatLine te vinden in tabelvorm. Klik hier voor gegevens over immigranten uit de EU/EFTA en Klik hier voor gegevens over immigranten niet uit de EU/EFTA.


Download Data

Bronnen

Algemene beschrijving
De Basisregistratie Personen (BRP) is de digitale bevolkingsregistratie van Nederland, en (sinds 2014) de opvolger van de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA). De BRP bevat gegevens over ingezetenen en niet-ingezetenen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van de gegevens over ingezetenen. Gegevens over niet-ingezetenen worden bijgehouden door het ministerie van BZK. Elke persoon die naar verwachting ten minste vier maanden rechtmatig in Nederland verblijft, moet ingeschreven worden als ingezetene. Wanneer iemand niet aan deze voorwaarden voldoet maar wel een relatie heeft met de Nederlandse overheid, wordt de persoon ingeschreven als niet-ingezetene. Te denken valt aan mensen die buiten Nederland wonen en hier werken, studeren, onroerend goed bezitten, vanuit Nederland een uitkering genieten, enzovoorts. In de praktijk schrijft een deel van de EU-immigranten zich niet in als ingezetene in de BRP. Ingezetenen die naar verwachting ten minste acht maanden buiten Nederland verblijven, worden niet-ingezetene. In de BRP zijn van iedere ingeschrevene gegevens als burgerservicenummer (BSN), geboortedatum, geslacht, geboorteland en woonplaats geregistreerd, van ingezetenen bovendien gegevens over de ouders, partners en kinderen. Voor ingezetenen wordt een adres in Nederland geregistreerd, voor niet-ingezetenen een adres buiten Nederland. Voor meer informatie over de BRP wordt verwezen naar de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens http://www.rvig.nl/brp.

Leverancier
Gemeenten

Integraal of steekproef
Integraal

Periodiciteit
Gegevens worden doorlopend geactualiseerd.

Bijzonderheden
In dit dashboard zijn alleen ingezetenen in de BRP opgenomen.
Algemene beschrijving
De migratiemotieven van immigranten met een nationaliteit van een land buiten de EU/EFTA zijn afkomstig van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van Justitie en Veiligheid en gebaseerd op de eerste verblijfsvergunning die de IND heeft afgegeven (asiel, arbeid, gezin, studie, overig).

Leverancier
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)

Integraal of steekproef
Integraal

Periodiciteit
Jaarlijks

Bijzonderheden
Algemene beschrijving
Het SSB is een stelsel van registers en enquêtes, die op persoonsniveau aan elkaar zijn gekoppeld. Per jaargang worden meer dan 50 verschillende registers gebruikt. Deze registers hebben betrekking op verschillende sociaaleconomische onderwerpen, zoals banen, uitkeringen, woningen en onderwijs. De doelpopulatie van het SSB bestaat uit alle personen die in Nederland wonen, en personen die niet in Nederland wonen maar in Nederland werken of een uitkering dan wel pensioen vanuit Nederland ontvangen. Er staan in het SSB gegevens over banen, uitkeringen, personen, huishoudens en bedrijven.

Leverancier
CBS op basis van verschillende registers en enquêtes.

Integraal of steekproef
Integraal en steekproef.

Periodiciteit
Varieert.

Bijzonderheden

Begrippen

Doel van immigratie door het CBS bepaald op basis van activiteiten die de immigrant kort voor of na immigratie in Nederland ontplooit. In dit dashboard worden de volgende categorieën onderscheiden:
  • Arbeid: totaal: Immigratie van niet-Nederlanders met als doel in Nederland te gaan werken. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om arbeid in loondienst of arbeid als zelfstandige.
  • Gezin: totaal: Gezinsmigratie bestaat uit gezinshereniging (inclusief meemigrerende gezinsleden) en gezinsvorming. Onder gezinshereniging wordt de vestiging in Nederland verstaan van personen uit gezinnen die al vóór de immigratie bestonden, waarbij één of meer gezinsleden bij gezinsleden gaan wonen die eerder naar Nederland zijn gekomen. Ook meemigrerende gezinsleden worden onder gezinshereniging geschaard. Meemigrerende gezinsleden zijn gezinsleden (bijvoorbeeld van een arbeidsmigrant) die in hetzelfde jaar immigreren als de arbeidsmigrant. Gezinsvorming betreft de vestiging in Nederland van personen die hier komen om te trouwen, een partnerschap af te sluiten, of te gaan samenwonen met een al in Nederland wonende partner, met wie betrokkene nooit eerder heeft samengewoond.
  • Studie: Immigratie van niet-Nederlanders met als doel in Nederland een studie te gaan volgen aan een instelling voor voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs of hoger onderwijs / universiteit. Belangrijkste voorwaarden zijn dat de student (voorlopig) is ingeschreven aan een door de Nederlandse overheid aangewezen onderwijsinstelling en dat de studie een dagopleiding betreft.
  • Geen afgeleid migratiedoel (Ned...): Geen afgeleid migratiedoel (Nederlandse nationaliteit). Het gaat hierbij om personen met de Nederlandse nationaliteit die, na een eerder vertrek vanuit Nederland naar het buitenland, zich weer in Nederland vestigen.
  • Overig en onbekend: Het gaat hierbij om bijvoorbeeld economisch niet-actieven en mensen die naar Nederland komen voor een medische behandeling.
European Free Trade Association (Europese Vrijhandelsassociatie (EVA)). De EFTA is een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.
Samenwerkingsverband van Europese staten. De Europese Unie bestaat uit de volgende landen:
  • Vanaf 1-1-1958: België, Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland.
  • Toegetreden op 1-1-1973: Denemarken, Ierland en Verenigd Koninkrijk.
  • Toegetreden op 1-1-1981: Griekenland.
  • Toegetreden op 1-1-1986: Portugal en Spanje.
  • Toegetreden op 1-1-1995: Oostenrijk, Finland en Zweden.
  • Toegetreden op 1-5-2004: Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slowakije, Slovenië en Tsjechië.
  • Toegetreden op 1-1-2007: Bulgarije, Roemenië.
  • Toegetreden op 1-7-2013: Kroatië.
Hoewel het Verenigd Koninkrijk vanaf 31 januari 2020 de Europese Unie heeft verlaten, bleef door een terugtrekkingsakkoord vrij verkeer van personen mogelijk tot en met 31 december 2020. In dit dashboard worden immigranten uit het Verenigd Koninkrijk daarom tot en met 31 december 2020 gerekend tot de EU/EFTA.
Jaar waarin immigranten zijn ingeschreven als ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP).
Type verblijfsvergunning van de Immigratie en Naturalisatiedienst. In dit dashboard worden de volgende categoriën onderscheiden:
  • Arbeid: totaal: Immigratie van niet-Nederlanders met als doel in Nederland te gaan werken. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om arbeid in loondienst of arbeid als zelfstandige.
  • Arbeid: kennis: Arbeidsmigranten met een migratieregeling in de categorie Kennis. Hier vallen onder andere de regelingen voor kennismigranten, zelfstandigen, wetenschappelijk onderzoekers en potentiële kennismigranten.
  • Arbeid: overig: Arbeidsmigranten die geen migratieregeling hebben in de categorie Kennis.
  • Gezin: totaal: Gezinsmigratie bestaat uit gezinshereniging (inclusief meemigrerende gezinsleden) en gezinsvorming.
  • Gezin: gezinshereniging: Onder gezinshereniging wordt de vestiging in Nederland verstaan van personen uit gezinnen die al vóór de immigratie bestonden, waarbij één of meer gezinsleden bij gezinsleden gaan wonen die eerder naar Nederland zijn gekomen. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om huwelijks(partners), minderjarige kinderen (niet gehuwd, geen geregistreerd partner) of ouders die bij hun kinderen gaan wonen. Aan andere familieleden dan de echtgenoot, partner of minderjarige kinderen kan een verblijfsvergunning in het kader van verruimde gezinshereniging worden verstrekt. Een belangrijke voorwaarde voor verruimde gezinshereniging is dat deze familieleden al in het land van herkomst tot het gezin behoorden en dat achterlating van deze familieleden naar het oordeel van de staatssecretaris van Justitie van een onevenredige hardheid zou zijn. Gezinshereniging volgt vaak op arbeidsmigratie of asielmigratie. Ook meemigrerende gezinsleden worden onder gezinshereniging geschaard. Meemigrerende gezinsleden zijn gezinsleden (bijvoorbeeld van een arbeidsmigrant) die in hetzelfde jaar immigreren als de arbeidsmigrant.
  • Gezin: gezinsvorming: Gezinsvorming betreft de vestiging in Nederland van personen die hier komen om te trouwen, een partnerschap af te sluiten, of te gaan samenwonen met een al in Nederland wonende partner, met wie betrokkene nooit eerder heeft samengewoond.
  • Asiel: Een asielzoeker, statushouder of uitgenodigde vluchteling die is opgenomen in het gemeentelijk bevolkingsregister. Niet iedereen die een asielverzoek indient wordt tot Nederland toegelaten en als immigrant in de gemeentelijke bevolkingsregisters ingeschreven. Asielmigranten die mogen blijven worden meestal pas enige tijd na indiening van hun asielverzoek ingeschreven in de gemeentelijke bevolkingsregisters. Inschrijving in het gemeentelijke bevolkingsregister vindt plaats op het moment dat de asielzoeker een verblijfstitel krijgt en de centrale opvang verlaat. Ook asielzoekers die langer dan een half jaar in een centrale opvangvoorziening verblijven komen in aanmerking voor inschrijving in de gemeentelijke bevolkingsregisters. Degenen die buiten de centrale opvang wonen, worden ingeschreven als zij legaal in Nederland verblijven.
  • In dit dashboard worden ook nareizigers tot de asielmigranten gerekend. Nareizigers zijn gezinsleden van asielmigranten die gebruikmaken van de zogenoemde nareisregeling (Nareizigers | IND). Deze gezinsleden ontvangen vervolgens een afgeleide asielvergunning. Gezinsleden van asielmigranten die géén gebruikmaken van de nareisregeling kunnen in aanmerking komen voor reguliere gezinshereniging (Verblijfsvergunning voor partner aanvragen | IND). In de CBS-cijfers over migratiemotieven vallen ze onder de categorie Gezin / Gezinshereniging.
  • Studie: Immigratie van niet-Nederlanders met als doel in Nederland een studie te gaan volgen aan een instelling voor voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs of hoger onderwijs / universiteit. Belangrijkste voorwaarden zijn dat de student (voorlopig) is ingeschreven aan een door de Nederlandse overheid aangewezen onderwijsinstelling en dat de studie een dagopleiding betreft.
  • Tijdelijke bescherming: Nieuwe regeling met ingang van 24 februari 2022. Hieronder vallen personen die na de start van de oorlog in Oekraïne op 24 februari 2022, naar Nederland zijn gevlucht en hier bescherming hebben aangevraagd. Zij hoeven niet de officiële asielprocedure van de IND te doorlopen maar vallen onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming.
  • Overige migratiemotieven: Het gaat hierbij om bijvoorbeeld economisch niet-actieven en mensen die naar Nederland komen voor een medische behandeling.
Nationaliteit op het moment van immigratie.
De voornaamste inkomstenbron. De volgende categorieën worden onderscheiden:
  • Werknemer en zelfstandige: het inkomen uit arbeid als werknemer of zelfstandige is de voornaamste bron van inkomsten.
  • Uitkerings- en pensioenontvanger: iemand waarvoor een uitkering inkomensverzekering wegens werkloosheid, ziekte, arbeidsongeschiktheid, uitkering sociale voorziening of pensioen de voornaamste bron van inkomsten is.
  • School(kind) of student: iemand die onderwijs volgt. Als een student wel inkomen heeft uit een bijbaan en dit is minder dan de lage inkomensgrens, dan wordt deze toch aangeduid als student. Als iemand die studeert meer verdient dan de lage inkomensgrens, dan wordt deze als werkzaam gezien.
  • Overige (zonder inkomen): iemand zonder eigen inkomen. Het is mogelijk dat iemand buiten Nederland wordt betaald door een buitenlandse (onder)aannemer waardoor misschien in Nederland geen inkomen wordt waargenomen. Hierdoor kan de persoon (onterecht) in de categorie 'geen inkomen' terechtkomen.
  • Nog niet bekend: nog geen gegevens beschikbaar over de voornaamste inkomstenbron.
  • Niet meer aanwezig in Nederland: niet meer ingeschreven als ingezetene in de BRP.

Afkortingen

BRP - Basisregistratie Personen

CBS - Centraal Bureau voor de Statistiek

EFTA - European Free Trade Association

EU - Europese Unie

IND - Immigratie- en Naturalisatiedienst

SSB - Stelsel van Sociaal-statistische Bestanden