Dashboard demografische ontwikkelingen Parkstad

Dit dashboard geeft een overzicht van de verhuisde personen vanuit, naar en binnen de Parkstadregio en de zeven onderliggende gemeenten (Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal) voor de periode 1995-2021. Van de verhuisde personen wordt tevens de herkomst en bestemming weergegeven. Daarnaast kunnen de uitkomsten uitgesplitst worden naar de achtergrondkenmerken leeftijd, plaats in huishouden en hoogst behaalde opleidingsniveau.
Deze set van gegevens dient als input om meer inzicht in te krijgen in de langjarige demografische ontwikkelingen voor de regio Parkstad Limburg.

Datacenter Parkstad Limburg

De Stadsregio Parkstad Limburg, de 7 Parkstadgemeenten en het CBS hebben afgesproken om samen te werken om zo de 7 Parkstadgemeenten te kunnen voorzien in haar databehoefte. Aan deze samenwerking wordt vorm en inhoud gegeven onder de naam ‘’Datacenter Parkstad Limburg’’. Dit dashboard is een voorbeeld van een (statistisch) product dat tot stand is gekomen binnen deze samenwerking.

De figuren op deze pagina geven meer inzicht in de verhuizingen van, naar en binnen de Parkstadregio of een van de onderliggende zeven gemeenten. De eerste figuur geeft een totaal overzicht van de trend van de verhuizingen. In de tweede figuur kan worden ingezoomd op een van de drie kenmerken: leeftijd, plaats in huishouden of opleidingsniveau. Bij de derde figuur kan daarbij ook nog gekozen worden voor de herkomst of bestemming van de verhuizing. In de laatste figuur ligt de focus op de herkomst of bestemming van de verhuizing: waar komen de verhuisde personen vandaan of waar verhuizen ze naar toe?


Loading...


Loading...


Loading...


Loading...

*Let op: door onderdrukking en afronding tellen de percentages niet altijd op tot 100 procent.

Bronnen

Algemene beschrijving
Het Basisregister Onderwijs (BRON) heeft tot doel het verschaffen van gegevens over het gebruik van het onderwijs, om daarmee een goede verdeling van de bekostiging van het onderwijs te kunnen maken. De BRON bevat gegevens over alle inschrijvingen en diploma's in het primair basisonderwijs (po), voortgezet onderwijs (vo), het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), volwasseneneducatie (ve) en - vanaf schooljaar 2014/'15 - ook het hoger onderwijs (ho). Zowel het regulier als het speciaal onderwijs zijn in de BRON opgenomen. Het bestand bevat voorlopig nog uitsluitend het onderwijs dat wordt bekostigd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het ministerie van Economische Zaken (EZ). De gegevens uit de BRON leveren informatie op over bijvoorbeeld het aantal leerlingen dat is ingeschreven in de verschillende onderwijssoorten, het niveau, de opleidingsrichting en voortijdig schoolverlaters.

Leverancier
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) beheert de BRON. Iedere school heeft een eigen leerlingenadministratiesysteem, waarin alle leerlinggegevens nauwkeurig worden bijgehouden. Deze gegevens worden vervolgens in BRON gezet.

Integraal of steekproef
Integraal.

Periodiciteit
Het bestand komt jaarlijks (per studiejaar) beschikbaar.

Bijzonderheden
-
Algemene beschrijving
De Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) is een registratie waarin gemeentelijke basisgegevens over alle gebouwen en adressen in Nederland zijn verzameld. De BAG bestaat uit twee samenhangende basisregistraties: de Basisregistratie Adressen en de Basisregistratie Gebouwen. De Basisregistratie Adressen bevat alle officiële, als zodanig toegekende, adressen op Nederlands grondgebied. Een adres is de door de bevoegde gemeente toegekende benaming, bestaande uit de naam van een openbare ruimte (straat), een nummeraanduiding (huisnummer en toevoegingen) en woonplaats. Adressen worden toegekend aan adresseerbare objecten uit de Basisregistratie Gebouwen. In de Basisregistratie Gebouwen zijn alle panden, verblijfsobjecten, standplaatsen en ligplaatsen geregistreerd. Deze 'objecttypen' zijn afgebakend en voorzien van een unieke aanduiding. Bepaalde gegevens behorende bij de objecttypen (zoals de oppervlakte en het bouwjaar) zijn ook in de registratie opgenomen. Aan ieder object is minimaal één adres gekoppeld. Daarnaast zijn nevenadressen mogelijk. Aan panden zonder verblijfsobject (zoals onzelfstandige bijgebouwen) wordt geen adres toegekend.

Leverancier
De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de vulling van de BAG. Het Kadaster beheert de BAG en krijgt de gegevens aangeleverd door de gemeenten.

Integraal of steekproef
Integraal.

Periodiciteit
De BAG komt maandelijks beschikbaar.

Bijzonderheden
Het CBS maakt vanaf 1 januari 2012 gebruik van de BAG.
Algemene beschrijving
De Basisregistratie Personen (BRP) is de digitale bevolkingsregistratie van Nederland, en (sinds 2014) de opvolger van de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA). De BRP bevat gegevens over ingezetenen en niet-ingezetenen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van de gegevens over ingezetenen. Gegevens over niet-ingezetenen worden bijgehouden door het ministerie van BZK. Elke persoon die naar verwachting ten minste vier maanden rechtmatig in Nederland verblijft, moet ingeschreven worden als ingezetene. Wanneer iemand niet aan deze voorwaarden voldoet maar wel een relatie heeft met de Nederlandse overheid, wordt de persoon ingeschreven als niet-ingezetene. Te denken valt aan mensen die buiten Nederland wonen en hier werken, studeren, onroerend goed bezitten, vanuit Nederland een uitkering genieten, enzovoorts. Ook ingezetenen die naar verwachting ten minste acht maanden buiten Nederland verblijven, worden niet-ingezetene. In de BRP zijn van iedere ingeschrevene gegevens als burgerservicenummer (BSN), geboortedatum, geslacht, geboorteland en woonplaats geregistreerd, van ingezetenen bovendien gegevens over de ouders, partners en kinderen. Voor ingezetenen wordt een adres in Nederland geregistreerd, voor niet-ingezetenen een adres buiten Nederland. Voor meer informatie over de BRP wordt verwezen naar de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens http://www.rvig.nl/brp.

Leverancier
Gemeenten

Integraal of steekproef
Integraal.

Periodiciteit
Gegevens worden doorlopend geactualiseerd.

Bijzonderheden
In dit onderzoek worden alleen de gegevens gebruikt van personen die als ingezetene in de BRP ingeschreven staan of ooit ingeschreven hebben gestaan.

Begrippen

Particulier huishouden bestaande uit één persoon.
Leeftijd van de verhuisde persoon op 31 december van het verslagjaar ingedeeld in 5 categorieën: 0-17 jaar, 18-35 jaar, 36-50 jaar, 51-66 jaar en 67 jaar en ouder.
Hoogst behaalde opleidingsniveau van de verhuisde persoon op 1 oktober van het verslagjaar ingedeeld in de categorieën laag, midden, hoog en onbekend. De onderwijsregistraties zijn de laatste jaren steeds beter geworden. In het verleden was de kwaliteit/vulling een stuk minder, waardoor vooral voor de oudere Nederlanders onderwijsinformatie vaak onbekend is.
Dit omvat onderwijs op het niveau van hbo of wo.
Dit omvat onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1).
Dit omvat de bovenbouw van havo/vwo, de basisberoepsopleiding (mbo-2), de vakopleiding (mbo-3) en de middenkader- en specialistenopleidingen (mbo-4).
De Parkstadregio bestaat uit de volgende 7 gemeenten: Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal.
Plaats in het huishouden van de verhuisde persoon. Voor de verhuizingen naar en binnen Parkstad of een van de onderliggende gemeenten is dit bepaald op de dag van verhuizing. Voor de verhuizingen vanuit Parkstad of een van de onderliggende gemeenten is dit bepaald op de dag voor verhuizing. Dit kenmerk is ingedeeld in de categorieën: thuiswonend kind, alleenstaande, partner in paar zonder kinderen, partner in paar met kinderen, ouder in eenouderhuishouden, overig lid van een huishouden en lid van een institutioneel huishouden.
Alleenstaand persoon in een particulier huishouden.
Persoon die een woonruimte bewoont en daar bedrijfsmatig worden voorzien in dagelijkse levensbehoeften. Ook de huisvesting vindt bedrijfsmatig plaats. Het gaat om instellingen zoals verpleeg-, en verzorgingshuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, forensische centra, instellingen voor verstandelijk, lichamelijk en zintuiglijk gehandicapten, instellingen voor verslavingszorg en daklozenopvang, internaten, kloosters, gevangenissen, kazernes, en asielzoekerscentra, waarin de personen in principe voor langere tijd (zullen) verblijven.
Persoon in een particulier huishouden die een ouder-kindrelatie heeft met één of meer thuiswonende kinderen en die geen partner heeft in hetzelfde huishouden.
Persoon die anders dan als partner, ouder in een eenouderhuishouden of als thuiswonend kind deel uitmaakt van een particulier huishouden. Te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan een kostganger die bij een gezin inwoont, een persoon die samen met een broer of zus één huishouden vormt, of een pleegkind.
Persoon die een gehuwd of niet-gehuwd paar vormt met een andere persoon in een particulier huishouden met één of meer thuiswonende kinderen. In een huishouden wordt slechts één paar aangewezen.
Persoon die een gehuwd of niet-gehuwd paar vormt met een andere persoon in een particulier huishouden zonder thuiswonende kinderen. In een huishouden wordt slechts één paar aangewezen.
Persoon ongeacht leeftijd of burgerlijke staat die een kind-ouderrelatie heeft met één of twee tot het huishouden behorende ouders. Adoptie- en stiefkinderen in het huishouden worden wel gezien als thuiswonende kinderen, maar pleegkinderen niet.
Verandering van woonadres. Dit is inclusief mensen die voor of na de verhuizing niet in Nederland woonden (dus emi- en immigratie). Personen die zijn overleden, zijn niet meegenomen in de cijfers. In de CBS-bevolkingsstatistieken zijn uitsluitend die verhuizingen opgenomen die door de burger zijn gemeld bij het bevolkingsregister van zijn of haar woongemeente. Wijzigingen van adres door wijziging van straatnaam, huisnummer, gemeentelijke herindeling of iets dergelijks worden niet als verhuizing beschouwd.
Alle personen die in jaar T binnen een bepaalde gemeente zijn verhuisd. Of binnen de Parkstadregio totaal.
Alle personen die in jaar T vanuit een bepaalde gemeente zijn verhuisd naar een andere Nederlandse gemeente cq alle personen die in jaar T naar een bepaalde Nederlandse gemeente zijn verhuisd vanuit een andere Nederlandse gemeente. Bij verhuizingen tussen gemeenten zijn de binnengemeentelijke verhuizingen niet meegenomen.
Alle personen die in jaar T vanuit het buitenland zijn verhuisd naar een Nederlandse gemeente (immigratie) cq alle personen (18 jaar of ouder) die in jaar T naar het buitenland zijn verhuisd vanuit een Nederlandse gemeente (emigratie).

Afkortingen

Avo - Algemeen voortgezet onderwijs

BAG - Basisregistratie Adressen en Gebouwen

BRON - De Basisregister Onderwijs

BRP - Basisregistratie Personen

CBS - Centraal Bureau voor de Statistiek

GBA - Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens

Havo - Hoger algemeen voortgezet onderwijs

Hbo - Hoger beroepsonderwijs

Mbo - Middelbaar beroepsonderwijs

SSB - Stelsel van Sociaal Statistische Bestanden

Vmbo - Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs

Vwo - Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs

Wo - Wetenschappelijk onderwijs

Dit dashboard bevat gegevens over de verhuisde personen vanuit, naar en binnen de Parkstadregio voor de periode 1995-2021. Van de verhuisde personen wordt tevens de herkomst en bestemming weergegeven. Daarnaast kunnen de uitkomsten uitgesplitst worden naar de achtergrondkenmerken leeftijd, plaats in huishouden en hoogst behaalde opleidingsniveau.

Populatie

De populatie bestaat voor elk verslagjaar uit alle personen die zijn verhuisd vanuit, naar of binnen een van de zeven Parkstadgemeenten. Dit zijn de volgende zeven gemeenten: Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal. Een persoon kan binnen een jaar meerdere keren verhuisd zijn en wordt dan ook meerdere keren meegeteld in de cijfers. Het gaat dus in feite om verhuisbewegingen in plaats van verhuisde personen.

Gemeentelijke indeling

Een gemeente kan een herindeling doorgemaakt hebben. Om de verhuizingen te kunnen vergelijken over de verslagjaren heen is er voor gekozen om voor de gehele periode (1995-2021) de gemeentelijke indeling van 1 januari 2022 te gebruiken. Dit betekent dat bijvoorbeeld de verhuizingen vanuit, naar of binnen de voormalig gemeenten Onderbanken, Schinnen en Nuth in het dashboard terug te vinden zijn onder de gemeente Beekdaelen.

Afronding en onderdrukking

In verband met onthulling zijn absolute aantallen afgerond op vijftallen. Absolute aantallen onder de 5 en percentages die zijn gebaseerd op absolute aantallen onder de 5 worden onderdrukt. Hierdoor kan het voorkomen dat de onderliggende categorieën niet optellen tot het totaal. Vooral in de figuren met percentages kan dat opvallen doordat het dan niet optelt tot 100 procent.

Peilmoment achtergrondkenmerken

Niet alle achtergrondkenmerken zijn op hetzelfde moment bepaald. Leeftijd is bepaald op 31 december van het verslagjaar. Opleidingsniveau is bepaald op 1 oktober van het verslagjaar. Plaats in huishouden is voor de verhuizingen ‘naar’ en ‘binnen’ bepaald op de dag van verhuizing en voor de verhuizingen ‘vanuit’ op de dag voor de verhuizing.

Kwaliteit opleidingsniveau

Voor de Nederlandse bevolking is per jaar op 1 oktober het hoogst behaalde opleidingsniveau vastgesteld. Het hoogst behaalde opleidingsniveau wordt afgeleid op basis van gegevens uit diverse (onderwijs)registers. Het opleidingsniveau is niet integraal beschikbaar voor de hele bevolking. De verklaring hiervoor is dat de registerdata niet ver genoeg teruggaan in de tijd om voor alle personen de opleidingsgegevens waar te nemen. Het gevolg hiervan is dat vooral voor de oudere populatie de opleidingsgegevens relatief minder vaak zijn waargenomen op basis van registerdata. Deze personen hebben in de figuren dan een onbekend opleidingsniveau.

Kijk voor meer informatie over de gebruikte bronnen en begrippen op het tabblad 'Bronnen, begrippen en afkortingen'.

Download

Via onderstaande knoppen kunnen alle datasets, die in het dashboard zijn gebruikt, per deelnemende gemeente gedownload worden (in .csv format). Deze bestanden kunnen onder andere geopend worden in Excel.