Bronnen

Algemene beschrijving
De Basisregistratie Personen (BRP) is de digitale bevolkingsregistratie van Nederland, en (sinds 2014) de opvolger van de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA). De BRP bevat gegevens over ingezetenen en niet-ingezetenen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van de gegevens over ingezetenen. Gegevens over niet-ingezetenen worden bijgehouden door het ministerie van BZK. Elke persoon die naar verwachting ten minste vier maanden rechtmatig in Nederland verblijft, moet ingeschreven worden als ingezetene. Wanneer iemand niet aan deze voorwaarden voldoet maar wel een relatie heeft met de Nederlandse overheid, wordt de persoon ingeschreven als niet-ingezetene. Te denken valt aan mensen die buiten Nederland wonen en hier werken, studeren, onroerend goed bezitten, vanuit Nederland een uitkering genieten, enzovoorts. Ook ingezetenen die naar verwachting ten minste acht maanden buiten Nederland verblijven, worden niet-ingezetene. In de BRP zijn van iedere ingeschrevene gegevens als burgerservicenummer (BSN), geboortedatum, geslacht, geboorteland en woonplaats geregistreerd, van ingezetenen bovendien gegevens over de ouders, partners en kinderen. Voor ingezetenen wordt een adres in Nederland geregistreerd, voor niet-ingezetenen een adres buiten Nederland. Voor meer informatie over de BRP wordt verwezen naar de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens https://www.rvig.nl/brp.

Leverancier
Gemeenten

Integraal of steekproef
Integraal

Periodiciteit
Gegevens worden doorlopend geactualiseerd.

Bijzonderheden
In dit onderzoek worden alleen de gegevens gebruikt van personen die als ingezetene in de BRP ingeschreven staan of ooit ingeschreven hebben gestaan.
Algemene beschrijving
De Enquête Beroepsbevolking (EBB) is een doorlopende enquête onder personen van 15 jaar en ouder die in Nederland wonen, met uitzondering van personen in inrichtingen, instellingen en tehuizen (de institutionele bevolking). Het doel van deze enquête is zicht te krijgen op de relatie tussen mens en arbeidsmarkt. Hiertoe wordt onder meer informatie verzameld over de huidige en toekomstige positie op de arbeidsmarkt van personen en worden demografische kenmerken van personen en huishoudens vastgelegd. Gegevens worden vastgesteld op het moment van enquêteren.

Leverancier
CBS.

Integraal of steekproef
Steekproef.

Periodiciteit
De EBB wordt sinds 1987 uitgevoerd. Het bestand komt jaarlijks beschikbaar. Op basis van hiervan kunnen maand-, kwartaal- en jaargegevens worden vastgesteld.

Bijzonderheden
De EBB is gebaseerd op een steekproef. Om uitkomsten te berekenen die representatief zijn voor de doelpopulatie, moeten de resultaten worden opgehoogd. Hiervoor zijn in de EBB vaste ophooggewichten beschikbaar die ervoor zorgen dat de opgehoogde populatie van de steekproef overeenkomt met het gemiddelde aantal personen van 15 jaar en ouder in Nederland in een jaar exclusief de institutionele bevolking. Deze ophooggewichten corrigeren voor ongelijke trekkingskansen in de steekproef en voor een minder goede respons van bepaalde groepen. Zoals in ieder steekproefonderzoek hebben de opgehoogde aantallen een onnauwkeurigheidsmarge. Naarmate de aantallen kleiner zijn, gaan zij gepaard met hogere relatieve onnauwkeurigheidsmarges. Opgehoogde aantallen uit de EBB die kleiner zijn dan 1 500, worden daarom niet gepubliceerd. Daarnaast worden subtotalen van 15 duizend of kleiner niet uitgesplitst.
Algemene beschrijving
De Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) is een geautomatiseerd persoonsregistratiesysteem van de gemeenten. Het doel van de GBA is het verkrijgen van informatie over de in Nederland woonachtige personen. De gegevens uit de GBA worden door de overheid gebruikt om bijvoorbeeld paspoorten te maken, maar ook bij het verstrekken van uitkeringen en bij het bepalen van de stemgerechtigden bij verkiezingen. De populatie van de GBA bestaat uit personen die in Nederland wonen of gewoond hebben. Het bestand bevat gegevens als geboortedatum, geslacht, geboorteland en woonplaats. De GBA is per 6 januari 2014 opgegaan in de Basisregistratie Personen (BRP)

Leverancier
Gemeenten

Integraal of steekproef
Integraal.

Periodiciteit
Er worden doorlopend cijfers ontvangen, sinds 1 oktober 1994.

Bijzonderheden
De bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn niet aangesloten op de GBA.
Algemene beschrijving
De Polisadministratie is de bron voor de banenbestanden. Deze bron is afkomstig van het UWV en is gebaseerd op het totaal van alle Loonaangiften bij de Belastingdienst. De Polisadministratie is de directe of indirecte bron van verschillende statistieken. Op basis van deze bron wordt onder meer bepaald hoeveel werknemersbanen er zijn in Nederland, met de daarbij behorende karakteristieken.

Leverancier
De Belastingdienst ontvangt de loonaangifte en UWV maakt daar de Polisadministratie van.

Integraal of steekproef
Integraal.

Periodiciteit
Gegevens worden doorlopend geactualiseerd.

Bijzonderheden
NA
Algemene beschrijving
Het SSB bevat databestanden met gegevens over personen, uitkeringen, banen, inkomen, opleidingen, huishoudens, huizen, ruimtelijke indelingen en nog veel meer. Deze gegevens zijn onderling gekoppeld. Het doel van het SSB is het beschikbaar stellen van microdata ten behoeve van publicaties op het terrein van sociaaleconomische en ruimtelijke statistieken. Door de databestanden op een gestandaardiseerde manier centraal beschikbaar te stellen kunnen deze efficiënt gedeeld worden binnen het CBS. Bovendien kunnen de databestanden beschikbaar worden gesteld aan externe onderzoekers via het Centrum voor Beleidsstatistiek.

Leverancier
NA

Integraal of steekproef
Integraal.

Periodiciteit
Gegevens worden doorlopend geactualiseerd.

Bijzonderheden
NA

Begrippen

Het basisonderwijs is per 1 augustus 1985 ingevoerd door het samenvoegen van het kleuteronderwijs en het gewoon lager onderwijs volgens de Wet op het Basisonderwijs (WBO). Op 1 augustus 1998 werd deze wet vervangen door de Wet op het Primair Onderwijs (WPO). De WPO regelt zowel het basisonderwijs zoals opgenomen in de WBO als het speciaal basisonderwijs, dat bestaat uit het voormalige so-lom (speciaal onderwijs (basis) voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden) en so-mlk (speciaal onderwijs (basis) voor moeilijk lerende kinderen). Het basisonderwijs is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar.
Iemand die woont op één van die tien dichtstbijzijnde adressen ten opzichte van het adres van de persoon in kwestie. Zie de technische toelichting voor meer informatie over de precieze afleiding van buren.
Iemand die op een adres binnen in een straal van 200 meter van het woonadres van ego staat ingeschreven. Zie de technische toelichting voor meer informatie over de precieze afleiding van buurtgenoten.
Iemand die gedurende het jaar bij hetzelfde bedrijf als de persoon in kwestie werkzaam is (geweest) als werknemer. Zie de technische toelichting voor meer informatie over de precieze afleiding van collega's.
De mate waarin het netwerk van een persoon bestaat uit mensen van een bepaalde groep. In dit dashboard gaat het over opleiding, dus gaat de exposure dus over de mate waarin het netwerk van een persoon bestaat uit mensen met een bepaald opleidingsniveau. Bijvoorbeeld: de mate waarin het netwerk van een persoon bestaat uit mensen met een middelbare beroepsopleiding.
Personen die een biologische of juridische (bijv. door adoptie) familierelatie hebben. De partner (zie: partner), familie van de partner en partners van familieleden worden ook als familie beschouwd. Zie de technische toelichting voor meer informatie over de precieze afleiding van familie.
Onderwijs verzorgd door hogescholen en particuliere instellingen dat wordt afgesloten met een associate degree, bachelor- of masterdiploma van een in Nederland erkende opleiding. Zie verder https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/methoden/begrippen/hoger-beroepsonderwijs
Iemand die op hetzelfde adres als de persoon in kwestie staat ingeschreven.
Eén of meer personen die samen een woonruimte bewonen en daar bedrijfsmatig worden voorzien in dagelijkse levensbehoeften. Ook de huisvesting vindt bedrijfsmatig plaats. Het gaat om personen in instellingen zoals verpleeg-, verzorgings- en kindertehuizen, gezinsvervangende tehuizen, revalidatiecentra en penitentiaire inrichtingen, die daar in principe voor langere tijd (zullen) verblijven.
Persoon behorende tot de bevolking van een bepaald gebied. In de CBS-bevolkingsaantallen zijn uitsluitend personen begrepen die zijn opgenomen in het bevolkingsregister van een Nederlandse gemeente. In principe wordt iedereen die voor onbepaalde tijd in Nederland woont, opgenomen in het bevolkingsregister van de woongemeente. Personen die tot de bevolking van Nederland behoren, maar voor wie geen vaste woonplaats valt aan te wijzen, zijn opgenomen in het bevolkingsregister van de gemeente 's-Gravenhage. In de bevolkingsregisters zijn niet opgenomen de in Nederland wonende personen waarvoor uitzonderingsregels gelden met betrekking tot opneming in de bevolkingsregisters (bijvoorbeeld diplomaten en NAVO militairen) en personen die niet legaal in Nederland verblijven.
Personen die een biologische of juridische (bijv. door adoptie) familierelatie hebben.
Iemand die in hetzelfde jaar van dezelfde opleiding van dezelfde onderwijsinstelling als de persoon in kwestie onderwijs volgt. Zie de technische toelichting voor meer details over de precieze afleiding van klasgenoten.
Hiertoe behoren de beroepsopleidingen volgens de kwalificatiestructuur van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs, die door ROC's, AOC's en vakscholen worden aangeboden. Tevens behoren hiertoe de vergelijkbare oudere opleidingen. Zie verder https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/methoden/begrippen/middelbaar-beroepsonderwijs--mbo--
Geheel van directe en indirecte geregistreerde relaties tussen personen. In dit dashboard vallen de volgende relaties onder het netwerk: buren, collega's, familie, huisgenoten en klasgenoten. Zie de technische toelichting voor meer informatie
Laag: onderwijs voltooid op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1). Middelbaar: voltooid onderwijs op niveau van de bovenbouw van havo/vwo, de basisberoepsopleiding (mbo-2), de vakopleiding (mbo-3) en de middenkader- en specialistenopleidingen (mbo-4). Bachelor: voltooide hbo-bachelors en universitaire bachelors. Master: voltooide hbo-masters en universitaire masters
Opleidingssegregatie is de mate waarin het netwerk van een persoon bestaat uit mensen met hetzelfde opleidingsniveau als de persoon.
Degene met wie de persoon in kwestie getrouwd is, een geregistreerd partnerschap heeft, of als koppel mee samenwoont. Zie de technische toelichting voor meer informatie over de precieze afleiding van partners.
De mate waarin het netwerk van een persoon bestaat uit mensen uit dezelfde groep als de persoon. In dit dashboard gaat het over opleidingssegregatie. Zie ook: opleidingssegregatie.
Numerieke uitdrukking van de segregatie in het netwerk van een persoon of een groep personen. Een score van 0 betekent niet gesegregeerd. Een score van 1 betekent maximaal gesegregeerd. Het netwerk van een persoon/groep bestaat dan volledig uit personen uit dezelfde groep. In dit dashboard betekent een segregatiescore van 1 dat het netwerk van een persoon/groep volledig bestaat uit mensen met hetzelfde opleidingsniveau. Een segregratiescore kan negatief zijn.
De voortzetting van het voormalig basisonderwijs aan kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (so-lom), moeilijk lerende kinderen (so-mlk) en in hun ontwikkeling bedreigde kleuters (iobk) voor zover verbonden aan scholen voor so-lom en so-mlk. Tot 1998 was er de interimwet speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs (ISOVSO) die al het onderwijs omvatte aan kinderen die, bijvoorbeeld als gevolg van een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap, meer hulp nodig hadden bij de opvoeding en het leren dan het regulier basis- of voortgezet onderwijs kon bieden. Het ging onder meer om: kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (lom); moeilijk lerende kinderen (mlk); in hun ontwikkeling bedreigde kleuters (iobk). Vanaf 1 augustus 1998 is de wetgeving op dit gebied veranderd en zijn de voormalige schoolsoorten so-lom, so-mlk en iobk (voor zover verbonden aan scholen voor so-lom en so-mlk) opgenomen in de Wet op het Basisonderwijs (WBO). Vanaf dat moment wordt het onderwijs aan deze drie groepen gegeven op scholen voor speciaal basisonderwijs. Tegelijkertijd is al het overige basisonderwijs dat onder de interimwet speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs (ISOVSO) viel, ondergebracht in de Wet op de Expertisecentra (WEC).
Onderwijssoort die in de periode augustus 1998 tot augustus 2002 de voortzetting vormde van het voormalig voortgezet onderwijs aan kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (vso-lom) en moeilijk lerende kinderen (vso-mlk). Tot 1998 was er de interimwet speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs (ISOVSO) die al het onderwijs omvatte aan kinderen die, bijvoorbeeld als gevolg van een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap, meer hulp nodig hadden bij de opvoeding en het leren dan het regulier basis- of voortgezet onderwijs kon bieden. Het ging onder meer om: kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (lom); moeilijk lerende kinderen (mlk). Vanaf 1 augustus 1998 is de wetgeving op dit gebied veranderd en zijn de voormalige onderwijssoorten vso-lom en vso-mlk opgenomen in de Wet op het Voortgezet Onderwijs (WVO). Het voortgezet onderwijs werd in eerste instantie aangeboden op scholen voor speciaal voortgezet onderwijs (svo). In de periode augustus 1998 tot augustus 2002 is het svo-lom vooral overgegaan naar het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) op het vmbo en is het svo-mlk vooral omgezet in praktijkonderwijs. Tegelijkertijd is al het overige voortgezet onderwijs dat onder de interimwet speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs (ISOVSO) viel, ondergebracht in de wet op de Expertisecentra (WEC). Vanaf het schooljaar 2002/'03 is het svo volledig opgegaan in het voortgezet onderwijs.
Het voortgezet onderwijs omvat het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo), het hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo), het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) en het praktijkonderwijs.Het vwo, havo, vmbo en praktijkonderwijs vallen onder de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO). zie verder https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/methoden/begrippen/voortgezet-onderwijs
Onderwijs verzorgd door universiteiten en aanverwante instellingen (KIM, KMA, particuliere instellingen die masteropleidingen verzorgen) dat beoogt studenten toe te leiden naar een bachelor-, master- (of in het verleden doctoraal) of doctordiploma en universitair tweedefase beroepsonderwijs. Zie verder https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/methoden/begrippen/wetenschappelijk-onderwijs

Afkortingen

BRP - Basisregistratie Personen

CBS - Centraal Bureau voor de Statistiek

DUO - Dienst Uitvoering Onderwijs

EBB - Enquête Beroepsbevolking

SSB - Stelsel van Sociaal-statistische Bestanden

UWV - Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen